NEVJEROVATNE AFERE

Hoće li Jurica Pađen tužiti Pola Makartnija zbog plagijata

Da bih podigao tužbu, treba mi 500.000 eura, a radije bih ga upoznao

Pađen: Imam dokaz. Marko Lukunic/PIXSELL)

Piše: L. Karfahmet - Pujagić / Avaz.ba

18.6.2020

Publika na ovim prostorima naviknuta je da u izvedbi ovdašnjih izvođača sluša plagijate inozemnih hitova. Obrnuto - rijetko. Ne pamti se da je velika strana zvijezda snimila pjesmu koja liči na neku s ovih prostora.

To se, kako tvrdi hrvatski muzičar Jurica Pađen, dogodilo njemu. On je, prema vlastitoj tvrdnji, u pjesmi Pola Makartnija (Paul McCartney) prepoznao svoju.


Šta je ovo

Napominje nam kako je ''odrastao'' na „Beatlesima“ i kako mu je Makartni idol. I kada je njegov idol objavio novi album „Egypt Station“, Jurica je otišao na YouTube da provjeri je li nešto od novih numera objavljeno. I imao je šta čuti.

- Bile su četiri pjesme, a jedna od tih je bila „Confidante”. Kad sam počeo slušati, rekao sam: „Pa, šta je ovo, ovo je moja pjesma od prije 22 godine 'Samo me draga ne ostavi' - kaže Pađen za „Avaz“.Da bi se pokrenula tužba, ističe, prema zakonu, dovoljna su četiri takta sličnosti.

- Ovdje imamo 16 taktova, koji se ponavljaju tri puta u pjesmi. Drugo - identičan tempo. Iz istog tonaliteta su. Treće - aranžman je vrlo sličan, obje pjesme se baziraju na akustičnim gitarama i melodija je gotovo ista - govori Pađen.

Kaže da se konsultirao i sa strukom da bi mu potvrdili da postoji sličnost između numera.

- Obratio sam se i Hrvatskom društvu skladatelja, koji ima ekspertni tim za takve stvari, i zaključili su da ima izrazitog podudaranja i napisali su mi to u vidu izjave. Imam crno na bijelo od struke da postoji velika sličnost. S tim papirom stvari stoje dosta drugačije - kaže Pađen.

Makartni: Nedodirljiva zvijezda. Agencije

Ipak, nije siguran da će i pored jakih dokaza priča dobiti sudski epilog.

- Ne tvrdim da ću ga tužiti... Generalno, to je vrlo skupo. Da se pokrene jedna takva tužba, mislim da ispod 500.000 eura uopće ne treba ni razmišljati. Eventualno kad bi se našao neki odvjetnik koji bi radio za postotak, možda... - iskren je Pađen.


Osjećaj krivnje

A, priznaje, javljaju mu se dvojaki osjećaji.

-  „Beatlesi“ su najveća muzička pojava u 20. stoljeću. Bio sam na koncertima Pola Makartnija. I djecu sam vodio. To je nešto fantastično. Nekako bih se osjećao krivim da radim nešto protiv svog idola. Ni ne tvrdim da je on mene pokrao - kaže Pađen.

Naglašava kako Makartni ima najbolje advokate na svijetu.

- Ali kad bih pokušao nešto sudskim putem ishoditi, ja imam dokaze, komisija koja bi to slušala nije gluha, to su eksperti. Šanse su minimalne, ali novac nije ono što me pokreće u životu. Naprosto, volio bih ga upoznati - priznaje Pađen na koncu.

Faksimil mišljenja Hrvatskog društva skladatelja. Faksimil

Naglašava kako Makartni ima najbolje advokate na svijetu.


- Ali kad bih pokušao nešto sudskim putem ishoditi, ja imam dokaze, komisija koja bi to slušala nije gluha, to su eksperti. Šanse su minimalne, ali novac nije ono što me pokreće u životu. Naprosto, volio bih ga upoznati - priznaje Pađen na koncu.

Kako je Makartni ’nabasao’ na Juricinu pjesmu

Na upit šta misli kako je Makartni došao do njegove pjesme, Pađen kaže da i njega to veoma zanima.

- Velike zvijezde imaju skaute koje traže po nekim ''lijevim'' mjestima dobre pjesme koje nisu poznate. A možda je sinhronicitet, da se napajamo iz istog izvora. Znači da nam je sličan mentalni sklop - smatra Pađen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.