ODLAZAK KOMIČARA JASMINA DŽEMIDŽIĆA

Maheru, nedostajat ćeš raji

Njegov iskreni osmijeh ugašen je u 37. godini usljed zdravstvenih problema - Bio je vedri duh Sarajeva <195> Prijatelji i kolege opraštali se preko društvenih mreža - Govorio je: „Šta se, ba, nervirate, bit će dobro“

Džemidžić: Sahrana će biti u četvrtak na gradskom groblju Bare. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

1.7.2020

Vedri duh Sarajeva. To je bio Jasmin Džemidžić, prvi sit-down komičar u BiH. Njegov iskreni osmijeh ugašen je prije dva dana u 37. godini. Kažu zbog zdravstvenih problema kojih je imao mnogo. Sahrana će biti u četvrtak na gradskom groblju Bare. 

Lijek i motivacija

Rođen je s dječijom paralizom, bolešću koja mu je, za njegovog kratkog života, donijela brojne probleme, između ostalog, zbog koje je bio i u kolicima. Ali ga i učinila onakvim kakav je bio. Čovjekom. U pravom smislu te riječi. Nije Jasmin dao da mu težak život i svakodnevna borba izbrišu osmijeh s lica. Naprotiv, smijeh mu je bio lijek, ali i motivacija, kako njemu samom tako i drugima oko njega. Nema te osobe koja je poznavala Jasmina, a koja nije bila uvučena u njegov šarm i pozitivnost spram samog života.

Posljednjih godina njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo, ali borio se kao lav. Komedija je bila njegov način ukazivanja na probleme, a istovremeno nastupi su mu značili mnogo te mu bili svojevrstan ispušni ventil.

Publika i prijatelji još su u šoku nakon vijesti da je Jasmin umro. Mnogi su se preko društvenih mreža oprostili od njega, a svima je jedno zajedničko, a to je tvrdnja da nisu imali dovoljno provedenog vremena s njim.

Članovi grupe "Helem Nejse" poručili su: "Bio si inspiracija", a Nedim Sladić: "Odlaze oni najbolji"... Glumac Dragan Marinković Maca poručio je na Instagramu: "Počivaj u miru, predragi čovječe!"

Njegovi prijatelji iz „The Brew Co.“, gdje je Jasmin često nastupao, oprostili su se izuzetno emotivnom porukom.

- Ovo treba da predstavlja neki mali pisani trag našeg zadovoljstva poznavanja te i privilegije. Jasmine, nedostajat ćeš raji. Evo mi smo uzeli slobodu da to napišemo, a znamo da nema nijedna osoba koja se neće složiti s ovim. Kada smo najavljivali tvoj nastup na BISceni, nismo mogli ni slutiti da će biti posljednji. Maheru naš, hvala ti. Uvijek ćemo se sa dubokim naklonom i rukom na srcu prisjećati privilegije što smo mogli da ugostimo takvu veličinu koja nam je svima pokazala kako biti Čovjek. S velikim početnim slovom.

Veliki bis

Sve si nas naučio nešto, a da toga nismo ni svjesni. To je tvoja spika uvijek bila. „Šta se nervirate, ba, bit će to dobro…'' Hvala ti za svaki osmijeh koji si izmamio na naša lica. Uz veliki bis si otišao. Još veći si zaslužio - piše, između ostalog, u objavi.

Problemi jedan za drugim

Prvi problem s kojim se Jasmin suočio bio je na samom porođaju kada mu se pupčana vrpca omotala oko vrata. Doktorica koja ga spašavala istegla mu je kukove. Veći dio djetinjstva proveo je u bolnici. Razlog je dječija paraliza. Ni tu problemima nije bio kraj - s četiri godine ispao je kroz prozor kuće, dok ga je pred kraj srednjoškolskog obrazovanja udario motocikl.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.