REAKCIJA

Brižit Bardo kažnjena sa 5.000 eura zbog vrijeđanja lovaca

Uputila je pismo sudu u kojem priznaje da se „možda grubo izrazila“, dodajući da je lov jedna od zabrinutosti Francuza

Brižit Bardo. ARHIV

A. F.

3.7.2021

Sud na sjeveru Francuske osudio je slavnu Brižit Bardo (Brigitte Bardotna novčanu kaznu od 5.000 eura zbog vrijeđanja predsjednika Francuske federacije lovaca.

Bivša glumica takođe će morati da plati 1.000 eura odštete Viliju Šrenu (Willie Schren), kao i 1.000 eura za sudske troškove.

Sud u gradu Ara naložio je Brižit Bardo da u roku od 15 dana sa sajta svoje fondacije o zaštiti životinja izbriše sve tekstove u kojem vrijeđa Šrena. Za svaki dan kašnjenja moraće da plati po 100 eura.

Poznata po velikom angažovanju u borbi za prava životinja, bivša glumica je u oktobru 2019. na sajtu svoje fondacije napisala da su lovci „ispod nivoa ljudskog bića, strašnog kukavičluka i da su teroristi životinjskog svijeta“. Ona je kao primjer navela Šrena.

Brižit Bardo, koja nije došla na suđenje, uputila je pismo sudu u kojem priznaje da se „možda grubo izrazila“, dodajući da je lov jedna od zabrinutosti Francuza.

Glumica se povukla na vrhuncu karijere i potom se u potpunosti posvetila borbi za zaštitu životinja. Brižit Bardo (86), poznata da često ne bira riječi u svojim izjavama i reakcijama prema dešavanjima u društvu, uvijek privlači veliku medijsku pažnju u Francuskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.