HOBI ILI BIZNIS

Koliko zarađuju naši modeli u inozemstvu: Reklame u Turskoj 4.000 do 5.000 dolara

Kad sam napuštala Milano, moj agent mi je rekao da me je i onako samo doveo u Milano da bi spavao sa mnom, rekla nam je svojevremeno Knežević

Jurišić: Najviše su plaćene reklame. Arhiva

Piše: A. Hodžić

29.8.2021

Posao modela uvijek je intrigirao javnost, brojne se predrasude vezuju naročito za manekenke, i to bez obzira na ispunjen portfolio (book) svjetskim kampanjama. Zbog sveopćeg mišljenja javnosti, mnoge djevojčice i odustanu od svog sna kada čuju različite priče. Uvijek se potegne i pitanje zarade koja je uvijek u reciprocitetu s tržištem i zemljom u kojoj se radi. Naše manekenke nerado govore o tome, ali mi smo istražili šta i koliko su uspjele sebi osigurati od višegodišnjih angažmana u inozemstvu.

Solidna zarada

Manekenke koje karijeru grade u Milanu, Parizu, Njujorku i Londonu uz rad za najveće dizajnere i modne kuće mogu očekivati sasvim solidnu zaradu te osigurati sebi lijepu budućnost.

Jedna od njih u našoj zemlji svakako je Amra Čerkezović koja je radila kampanje za „Chanel“ „Moschino“, H&M, Karla Lagerfelda, „Dior“, „Yves Saint Laurent“, „Dries van Noten“, „Armani“. Šuškalo se već na početku kako je Amra jako brzo sebi osigurala automobil dok je danas svila gnijezdo u vlastitom domu, živi sa suprugom i bebom daleko od očiju javnosti.

Ono što je zanimljivo jeste da čak i veliki dizajneri nerijetko u zamjenu za honorar daju modelima odjeću koju su nosili na čuvenim Sedmicama mode.

Agentica koja je poslala upravo,između ostalih,i našu Amru u svijet Jelena Ivanović iz Beograda ističe da je modeling u svijetu priznata profesija.

Ona je vlasnica agencije “Model scouting office” te je svojevremeno radila i putovala po svijetu kao modni scout loveći nova lica za čuvenu agenciju “Woman” s kojom sarađuje te je tako ostvarila snove brojnim regionalnim ljepoticama.

- Modeling je u inozemstvu vrlo poštovan poziv i modeli od svoje profesije mogu pristojno da žive i da, na temeljima tog posla, ulažu u svoju budućnost – istakla je Ivanović.

Bosanskohercegovačka manekenka Ana Marija Jurišić koja je najviše do sada radila u Americi ističe da modnu industriju u ovom periodu trese ozbiljna kriza.

-Samo modeli koji žive vani u metropolama i idu na kastinge, koji su u vodećim svjetskim agencijama mogu fino zaraditi, a ovo ostalo je sve neki vid hobija. Sve to radimo zato što volimo, više nego što se isplati, pogotovo sada u vrijeme pandemije modeling baš stagnira. Najviše su plaćene reklame i editorijali. Revije ne baš toliko, opet revije su više neka naša lična satisfakcija, recimo hodati na “New York Fashion Weeku” ili “Miami swim wear” dok se editorijali i reklame znatno više plaćaju – rekla nam je Jurišić.


Čerkez: Otvorila galeriju i restoran. Arhiva

Još jedna Sarajka koja je uspjela u modnom svijetu i ostvarila snove svakako je Sarah Čerkez. Ona je tako u karijeri radila kampanje za „Dolce&Gabbana“ kupaće kostime, katalog za „Wolford“, „Lovable Lingerie“, „LeBourget“, revije za „Armani Prive“, „Francesco Marconi“, „Oryblu“, „Calzedoniu“, „Roccobarocco“ i mnoge druge. Pred kraj svog manekenskog angažmana otvorila je ocu umjetničku galeriju na Baščaršiji, a potom zajedno sa suprugom otvorila restorane u BiH i Hrvatskoj, što je dokaz da je uspjela sebi osigurati lijepu manekensku penziju.

Strogi kriteriji

Prije nekoliko godina Amra Džeko, tada Silajdžić, nakon manekenske pauze, prije nekoliko godina odlučila je početi od nule i nastaviti gdje je stala. S dva kofera i kćerkicom Sofijom upućuje se ka centru svijeta Los Anđelesu, gdje mase ljudi dolaze kako bi ostvarili svoje snove. Amra je jednom prilikom istakla kako taj novi početak nije bio nimalo lagan i da je u Kaliforniju došla bez ikakvih velikih očekivanja i poleđine, ali sa željom da pokuša. Živjela je u stanu koji joj je posudio prijatelj, a ostalo je historija. Za kratko vrijeme se pojavila u epizodnoj ulozi “CSI New York” spotovima Enrikea Iglesijasa i Taio Kruza, te u nekoliko manjih serija i filmova te kreće zarađivati dovoljno da se s kćerkom održi na tako velikom tržištu. Snove u Holivudu je “prekinula” upoznajući Edina Džeku s kojim udružuje snage te danas su suvlasnici ugostiteljskih objekata u Dubrovniku te je suosnivačica platforme za domaću kreativnu industriju “Orea Bazar”.

Maneken Ismir Gagula koji radi na nekoliko tržišta ističe da puno stvari zavisi od zemlje u kojoj se radi.


Knežević: Bila sam šokirana. Arhiva

-Koliko se vani zarađuje ovisi o tome kakav je standard te države, to će diktirati koliki su honorari većini slučajeva. Također, važi izreka i da se rad i trud isplati, tako da postoje “outsideri” koji zarade ogromne novce na mjestima na kojim većina ne zaradi ništa. “U pravo vrijeme na pravom mjestu” što bi se reklo – rekao nam je Gagula.

Loše iskustvo

Mnogi modeli iz Bosne i Hercegovine svoju sreću u modelingu okušaju u Turskoj koja nema previše stroge kriterije kao modni centri na Zapadu.

Za visokobudžetne reklame u Turskoj model može dobiti cifru od od 4.000 do 5.000 dolara dok za niskobudžetne do maksimalno od 500 do 1.000 dolara, dok su katalozi od 100 do 300 dolara maksimalno.

Kad je riječ o zapadu, početnica može dobiti od 1.000 do 1.500 eura, dok proslavljeno ime može zaraditi i do 50.000 eura po kampanji.

Sarajka Dunja Knežević otvoreno je svojevremeno govorila o tajnama modnog posla i otkrila neke zapanjujuće šokantne stvari koje se dešavaju iza kulisa.

-U Americi su i agencije i klijenti puno profesionalniji na svakom nivou. U Milanu sam imala strašno loše iskustvo. Kad sam napuštala Milano, moj agent mi je rekao da na kraju nije bilo potrebe da dolazim, jer me i onako samo doveo u Milano da bi spavao sa mnom. Ja sam bila šokirana i izašla sam iz agencije plačući. Takvu vrstu iskustva čujem od skoro svih koleginica koje su radile u Milanu – rekla nam je svojevremeno Knežević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.