FESTIVAL KOMEDIJE

Sutra počinje "Mostarska liska", sedam sjajnih ostvarenja iz BiH i regiona u konkurenciji za nagrade

Svoju nagradu će i ove godine dodijeliti "Dnevni avaz"

Festival komedije traje do 30. septembra. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

22.9.2021

U Narodnom pozorištu Mostar (NPM) sutra navečer počinje Festival komedije "Mostarska liska", svojevrsni zaštitni znak ove najstarije teatarske ustanove u Hercegovini.

Tako će 18. izdanje ovog Festivala i ujedno takmičarski program otvoriti, upravo, domaćin, NPM, sa premijernom izvedbom predstave "Heroj nacije".

Do 30. septembra, kada će Festival biti okončan, u konkurenciji za nagrade je još šest ostvarenja iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Centar kulturnih zbivanja

To su "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, "Ja od jutra nisam stao" Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i "Pozorište za početnike" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

U takmičarskom programu su i komadi "Ritina škola" rađena u produkciji Planet Art Zagreb,"Sakati Bili sa Inišmana" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica te "Čekajući Godoa" Kruševačkog pozorišta.

- Sve je spremno za Festival komedije "Mostarska liska". I ove godine smo imali 50 prijava iz cijele regije, a njih sedam smo odabrali za glavni, takmičarski program. S pravom mogu reći da će Narodno pozorište u narednih osam dana biti centar kulturnih zbivanja u Mostaru - rekao je Almir Mujkanović, direktor NPM-a.

S pres-konferencije uoči "Mostarske liske". M. Smajkić

Emir Spahić, umjetnički direktor NPM-a i selektor Festivala podvukao je da će ovogodišnje izdanje, uprkos svim problemima, sadržajno biti jako.

Na pres-konferenciji je govorio i reditelj predstave "Heroji nacije", Goran Damjanac koji je kazao da je to crna komedija Ivana M. Lalića.

- Ona je na tragu onog najboljeg što imamo od balkanskog humora. To nije humor samo radi humora, to je vrlo promišljen humor - rekao je Damjanac, izrazivši zadovoljstvo što je imao priliku raditi ovaj projekt u NPM-u.

Dramaturg ovog komada Kemal Bašić je kazao kako mu je drago što su uspjeli napraviti predstavu koja je, kako je naveo, prije svega dala prostor glumcima da pokažu kako dobro vladaju svojim zanatom.

Saša Oručević jedan od glumaca u ovoj predstavi je kazao kako misli da će "Heroji nacije" imati dug pozorišni život, dok je glumica Amela Kreso izrazila nadu da će lijepu energiju koju su imali tokom procesa uspjeti prenijeti na publiku. Uz njih dvoje u predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Vedran Vilogorac.

Svečana ceremonija dodjele nagrada

Festival će osim glavnog takmičarskog programa imati i brojne sadržaje u off-programu, a nakon svečane ceremonije dodjele nagrada, bit će zatvoren koncertom grupe "Divanhana".

Inače, tokom svake takmičarske večeri, nakon odgledane predstave stručni žiri koji će ove godine raditi u sastavu dramaturg Almir Imširević, redatelj Marko Misirača, te glumac i redatelj Velimir Njirić dodjeljuje "Malu lisku", nagradu za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

Na kraju Festivala bit će dodijeljene "Velike liske" za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju i najboljeg glumca/glumicu, kao i posebne nagrade.

Također, bit će odabrane i najbolje predstave po ocjeni publike u čijem su žiriju Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić. U žiriju medija su Meliha Smajkić (Dnevni avaz), Cvita Kusić (FENA) i Rosanda Zovko (FTV). Svoju nagradu će i ove godine dodijeliti "Dnevni avaz".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.