BORBA S ALOPECIJOM

Glumac Asim Ugljen ima istu bolest kao Džejda Pinket Smit

Ko nije imao alopeciju, nema pojma kako to utječe na život, posebno onih oko tebe, poručio je

Asim Ugljen. Facebook

L. K. P.

29.3.2022

Najveći skandal na Oskarima u posljednje vrijeme izazvao je Vil Smit (Will Smith), koji je ošamario voditelja Krisa Roka (Chris Rock) zbog neumjesne šale upućene njegovoj supruzi Džejdi Pinket Smit (Jada Pinkett). Rok se našalio s njenom obrijanom glavom, koju brije zbog alopecije, što je naljtilo Smita, koji ga je ošamario. S alopecijom borbu vodi i hrvatski glumac Asim Ugljen, koji se osvrnuo na skandal o kojem priča cijeli svijet.

-Ko nije imao alopeciju, nema pojma kako to utječe na život, posebno onih oko tebe. Nažalost, ja znam, napisao je Ugljen na svom Facebooku.



Glumac je i ranije na društvenim mrežama govorio o borbi s bolešću, pa je tako u avgustu prošle godine otkrio da se teško nosio s dijagnozom.

- Pisao sam o svojoj alopeciji. No, nisam pisao kakav je efekt imala na moju psihu. S...m, jesam, no kao kratku crticu. Istina je da me rijetko što izbacilo iz balansa kao alopecija. Tu količinu gnjeva, bijesa i nemoći rijetko sam kada osjetio. Obožavam svoj posao, ali doslovno obožavam. I ideja da se njime više nikada neću baviti mi je bila prestrašna, započeo je svoju objavu Asim.

Dodaje da se nije htio baviti glumom bez svoje brade i kose, ćosav, s rupama svugdje po glavi.

- Zakleo sam se da više nikad neću ući u kadar ako ne pobijedim alopeciju. I zakleo sam se da ću pustiti dugu bradu i dugu kosu i svezati je u rep ako uspijem pobijediti. Bio sam uvjeren da neću pobijediti. Svako buđenje je bila agonija. Da li ću se probuditi s novim rupama. I često su bile tu, nove, ujutro. Ili su se stare povećale. Galopirajuća alopecija. Bio sam lud. Lud kao bijesno pseto. Ujedao sam koga god, zbog bilo čega. Postajao sam zao. Gadilo mi se to, ali taj osjećaj nemoći je izvlačio sve najgore iz mene, rekao je i dodao da mu je samo bivalo sve gore.

Sjetio se da mu je dermatolog rekao, da počne vježbati svaki dan.

- Pregrizao sam g...o i počeo manijakalno veslati. Ali doslovno manijakalno, triput dnevno išao sam na vodu i veslao, veslao, veslao, veslao, veslao, bilo toplo, hladno, kiša, snijeg, sjekire, atomski rat, ja sam veslao i veslao i veslao, opisao je svoju borbu s bolešću.

Istakao je da su se sve rupe popunile i da je pustio kosu i bradu i da danas izgleda kako izgleda.

- Danas sam stopostotno uvjeren da me kajak spasio. Da me kombinacija fizičkog napora u hladnoj vodi, usred prirode i bez ljudi u blizini, osim Filipa, Marte i djece, spasila. Da mi je kajak vratio kosu i bradu i psihički balans. Zauvijek ću mu ponizno biti zahvalan na svemu što mi je dao i čemu me naučio. Rijeka i alopecija naučile su me poniznosti kao ništa u životu, kazao je Ugljen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.