LJEPOTICE S PISTE

Donosimo listu najuspješnijih bh. manekenki: Djevojke iz BiH koje su osvojile modni svijet

Amra Čerkezović iz Živinica napravila historijski uspjeh

Piše: A. Hodžić

7.7.2022

Čerkezović: Jedna od najuspješnijih manekenki - Avaz
Čihorić: Zapazili je na ulici - Avaz
Čerkez: Otvorila put mnogim kolegicama - Avaz
Njemčević: Radila za čuveni italijanski brend - Avaz
Cerić: Sve je počelo iz frizerskog salona - Avaz

Posao modela, naročito u BiH, ali i regiji, obavijen je velom predrasuda. Ipak, u našoj zemlji postoje modeli koji imaju ozbiljne inozemne karijere, i to u metropolama poput Njujorka, Pariza i Milana. Te djevojke nemaju vremena za razuzdane zabave niti vuku za rukav modne urednike kako bi se negdje pojavile, proces je u ovom slučaju obrnut.


Historijski uspjeh

Trnovit je put do svjetskih modnih pista, a u nastavku ćemo vam predstaviti priče trenutno najznačajnijih bh. manekenki koje su osvojile svijet.

Jedna od onih koje su napravile najveći uspjeh u historiji naše zemlje - a pritom o tome nikada nije previše pričala niti bila medijski aktivna - svakako je Amra Čerkezović iz Živinica.

U svega nekoliko godina ostavila je dubok trag te pokazala kako se ponaša i ophodi pravi model. Karijeru je započela 2011. godine, kada je na svjetskom izboru „Elite Model Look“ u Šangaju ostvarila veliki uspjeh plasiravši se među 15 najboljih, što je ujedno i najbolji plasman naše zemlje na ovom prestižnom izboru. Po povratku iz Šangaja primjećuje je agentica iz najveće svjetske modne agencije „Woman“ i otada njen uspjeh kreće vrtoglavom brzinom. Ne postoji svjetski brend za koji Čerkezović nije radila, a njeno lice krasilo je naslovnice brojnih svjetskih magazina, a najznačajniji su njemački „Vogue“ te ruski „Harper's Bazaar“. Vrhunac karijere bila je kampanja za „Chanel“ te revija za dizajnericu Viktoriju Bekam (Victoria Beckham), koja je na svom Twitter nalogu objavila Amrinu fotografiju i napisala da želi izgledati kao naša manekenka.

Sarah Čerkez je prvo lice bh. modne scene i neko ko je prvi iz BiH trasirao put u stvarni modni biznis i pokazao da je uspjeh naših modela u strogim modnim centrima itekako moguć. Njena matična agencija joj je omogućila saradnju s nekim od najvećih svjetskih modnih kuća, što je Sarajku dovelo u sami vrh modnog establišmenta. Najveći uspjeh lijepe Sarajke je kampanja za „Dolce & Gabbana“ kupaće kostime, a 2011. na Madagaskaru je pozirala za čuveni „Maxim“ magazin.


Vrhunac slave

Još jedna ljepotica iz naše zemlje koja je dotakla sami vrh modne priče u svijetu je manekenka Dijana Radetić. Ona je prije nekoliko godina pobijedila na izboru „Elite Model Look BiH“, što joj je otvorilo vrata svijeta. Ljepotica iz Bijeljine radila je tako reviju za čuveni „Emporio Armani“, a u Milanu je nekoliko godina nizala jedan za drugim angažman za renomirane modne kuće. Krenuvši u svijet modelinga iz tuzlanske agencije „Free Style“, Dijana je jedno od imena bez kojeg nije mogao proći nijedan „Milano Fashion Week“. A onda se, uprkos velikim kampanjama, na vrhuncu slave i uspjeha, misteriozno povukla i nikad više nije stala na pistu niti ispred objektiva.

Sasvim slučajno, na ulicama rodnog Trebinja, otkrivena je Anja Čihorić, koju je u popodnevnoj šetnji zaustavila sestra Mile Jovović, koja ju je odvela do svjetskih pista, te tako ona danas živi u Njujorku, gdje niže modne uspjehe. Lijepa Hercegovka zablistala je tako na stranicama američkog magazina “Marie Claire” te bila zaštitno lice brendova „Dior“, „Miu Miu“ i „Chanel“.

Sarajka Enisa Njemčević je manekenka koja je na prvu osvojila brojne modne agente svojom egzotičnom ljepotom. Da se radilo o velikom potencijalu, dokaz je i to što je, čim je sletjela u Milano, kroz nekoliko dana dobila glavnu ulogu u velikoj kampanji za čuveni brend naočala „Cesare Paciotti“. Poslije toga je u Aziji radila brojne reklame visoke produkcije za velike brendove.


Sarajka na setu s Kendal Džener

Sarajka Hilda Halilović još je jedna manekenka iz BiH koja je napravila svjetsku priču. Ona je prije nekoliko godina stala rame uz rame sa svjetski poznatom Kendal Džener (Kendall Jenner) u Londonu za “Adidas” kampanju. Ova manekenka neobičnog stila članica je svjetskih modnih agencija kao što su „Marilyn Agency“ u Parizu, „Brave Model Management“ u Milanu, „M+P Models“ u Londonu. Također, pojavila se na naslovnici francuskog magazina „French Stylist“.


Slučajni susret u Zagrebu

Lijepa Bišćanka Alma Cerić „otkrivena“ je u frizerskom salonu u Zagrebu kada joj je prišla modna agentica Tihana Harapin-Zalepugin. Poslije tog dana u njenom životu ništa nije bilo isto, uslijedile su godine uspjeha u brojnim modnim metropolama, a ljepotica iz Krajine danas već nekoliko godina živi i radi u Singapuru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.