ISPOVIJEST

Adin Hebib za "Avaz": Ozdravio sam, vratio dugove i ponovo radim punom parom

Osam mjeseci sam plakao u ateljeu

Adin Hebib. Arhiv

Piše: L. Sarajlić-Ramović

15.9.2022

U Galeriji Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo otvorena je izložba slika i unikatnog nakita pod nazivom "Sarajevu s poštovanjem i ljubavlju", čiji su autori Adin i Mia Hebib.

Hebib je istakao da je povod za izložbu radovanje nakon svega što je prebrodio.

On je, u posljednjih nekoliko godina, prebolio ptičiju i svinjsku gripu, imao operaciju pluća, a nisu ga zaobišli ni obostrana upala pluća, koronavirus, infarkt.

- Povod je i, kako bi rekao moj prijatelj Kemal Monteno, rečenica: „Vratio sam se, živote“ - dodao je Hebib na otvorenju izložbe.


Adin Hebib sa suprugom na otvaranju izložbe. N. Novaković

Bilo je dobro

Hebib se predstavio izborom radova iz ciklusa - „Tvoj i moj grad: most“, „Moj život: krošnja“, „Postojanost žene: aktovi“, „Buket cvijeća za sve majke svijeta“, dok je njegova kćerka Mia predstavila presjek stvaralaštva umjetnički oblikovanog nakita u platini, zlatu, srebru i mesingu.

- Nisam se nadao da će doći ovoliko ljudi, jer je to ipak mali prostor. Stvarno je bilo dobro - kaže Hebib za „Avaz“.

Ističe da je njegova zacrtana shema izlaganja u našoj zemlji - Mostar, Sarajevo, Tuzla.

- To su ciklusi s više od 40 slika. U Tuzli ću predstaviti najnoviji ciklus, o koroni, za koji sam skice radio u bolnici. Izložba će biti postavljena 20. oktobra u Galeriji „Kristian Kreković“ na poziv „Napretka“. Potom sam u Puli, a onda idu Jordan i Katar. To je iduća godina - ističe Hebib.

Ponovo radi punom parom, nakon što se više od godinu borio s posljedicama zaraze koronavirusom.


Koristim zdravlje

- Da, hoću i da „istjeram“ novi ciklus „Iskušenje5“. Dosta stvari je bilo na čekanju, sad sam se, hvala Bogu, oporavio. Osam mjeseci sam plakao u ateljeu. Odlazio sam u atelje, probao slikati, ustanem, ali nakon pet minuta nemam daha. Ipak sam ja bio 35 dana na kisiku u bolnici, a potom sam i kod kuće 20 dana bio priključen na kisik. Dva puta sam bio na intenzivnoj njezi. Prvo su mi rekli da će posljedice korone trajati tri mjeseca, lagali su me... Pa šest mjeseci... Evo, nakon godinu sam u pogonu u kakvom sam bio... I toliko koristim zdravlje da punom parom slikam - sretan je Hebib.

Jedan je od rijetkih umjetnika koji od svog rada opstaju u današnjem bh. društvu.

- Da, i mogu živjeti od toga, hvala Bogu. Nisam nikome dužan. Što sam bio dužan onima koji su mi pomogli, vratio sam. To je najvažnije. Sad punim plućima krećem dalje - poručuje Hebib.



Najveći ambasador Sarajeva

- Izložbu je otvorio Dražen Žerić Žera, moj dugogodišnji prijatelj. Smatram da je on, kada su u pitanju pjevači, jedan od najvećih ambasadora Sarajeva. On i Goran Bregović - kaže Hebib.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.