TEMA

Bosanac: Takmičari su za jednokratnu upotrebu

Pjevači preko noći bljesnu, a istom brzinom i nestanu

Bublin: Pobjednik "Zvezda Granda" 2016.. Arhiva

Piše: E. BAKIĆ

30.10.2018


Vikend iza nas ponovo je donio dominaciju bh. učesnika u regionalnim muzičkim takmičenjima “Supertalent” i “Zvezde Granda”. Hvalospjevi su ovog puta otišli na adresu Elmira Buljubašića iz Srebrenika, Mirne Pehar iz Mostara,  Mirze Malkoča i njegovog oca iz Bihaća...

To i nije vijest, jer su takmičari iz BiH i prethodnih sedmica  dominirali u ovim šouima. U “Supertalentu” simpatije žirija pokupila je Ilma Karahmet, koja je prije pet godina oduševljavala u “X Factoru Adria”. Adnu Šestić iz Zenice članovi žirija proglasili su zvijezdom, a riječi hvale zaslužio je i Denis Barta.

 Kako ulagati

I tako već godinama. Takmičari preko noći bljesnu, a istom brzinom i nestanu. Ko je od svih silnih pobjednika muzičkih takmičenja ostvario karijeru vrijednu spomena? Možda tek Amel Ćurić. 

Nekolicina ih je, doduše, snimila svoje pjesme, a kad bi se napravila anketa, vjerovatno bi rijetko ko znao neku od numera novih “zvijezda”.

Dragan Stojković Bosanac, dugogodišnji član žirija “Zvezda Granda”, govorio je veoma otvoreno o ovoj temi.

- To je stvar produkcija koje prave takmičenja. One ne dovrše priču na kvalitetan način. Takmičenje da impuls mladom pjevaču, ali završnica nije uvijek slavna. I čim dođe kraj jedne sezone, počinje nova reklama, za novu priču, kandidata... Jer, produkcije gledaju da naprave dobru emisiju, da imaju gledanost, reklame... I čim se jedno završi, idemo s drugim, dok se pobjednici u tom trenutku u čudu pitaju: “Šta dalje?” Onda bi trebalo uslijediti veliko ulaganje. Ali, kako ulagati, od čega? To je posao koji traži mnogo novca, strpljenja i, kako kažu, Božijeg davanja da bi imao hit – pojašnjava Stojković.

Dodaje da mladi pjevači zbog više razloga ne mogu snimiti hit nakon što pobijede ili se plasiraju u finale određenog šoua.

- Narod voli muziku našeg podneblja. U želji da ne budu seljaci, narodnjaci se poigraju zabavnim žanrom i zabrljaju sve. Snimaju pjesme sa malo turskog ili grčkog melosa, ali neće naš narodni melos. E, zato ih poslije takmičenja nema nigdje, Inače, poslije rata, sve nam je tako, nema više Ane Bekute, Halida Bešlića, Šabana Šaulića... Ove današnje generacije i takmičari uglavnom su za jednokratnu upotrebu – smatra Stojković.




Stojković: Poslije takmičenja, nema ih nigdje. Arhiva

Pravi način

Ibro Bublin, jedan od pobjednika “Zvezda Granda”, koji i dalje traži mjesto pod estradnim nebom, govori kako su Bosanci prinuđeni da u zemljama regije traže svoju šansu.

- Najveći problem je što nemamo bh. produkciju, koja će bar preko noći od nas stvoriti neka popularna imena. Da se bar čuje za nas, o onda nam se to dešava zahvaljujući “Zvezdama Granda”, što je bio i moj slučaj – govori Bublin.

Smatra i da je razlog za izostanak neke značajnije karijere hiperprodukcija novih pjevača.

- Ima i onih koji su zaostali ili, bolje rečeno, koji ne snimaju ili traže veliku lovu, a to je danas nemoguće, jer nas je mnogo. Pravi je način raditi i snimati pa će rezultati doći. U moru “Zvezda Granda” veoma je bitno da te neko prepozna, ali jasno je da su potrebne godine da bi se to desilo – navodi Bublin.

Karahmet: Nije lako imati hit

Ilma Karahmet se, nakon učešća u šouu “X Factor Adria”, prijavila i na hrvatski “Supertalent”.

- Za svakoga ima mjesta na estradi i publika uglavnom odlučuje koga će slušati. Nije lako imati hit, ne možeš znati kako će neka pjesma kotirati – ističe Karahmet.

Anid Ćušić ostao bez riječi

Mostarac Anid Ćušić pobijedio je u posljednjoj sezoni “Zvezda Granda”, ali čini se da on danas kao pjevač ne postoji.

Nakon što smo ga pozvali i upitali za komentar, začuo se muk s druge strane telefonske linije. Iako smo još nekoliko puta pokušali stupiti u kontakt, Anid nije odgovarao na naše pozive i tako nam je dao do znanja da ne želi pričati o ovoj temi. A mi se želimo nadati da nam nije spustio slušalicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.