PRIJE 15 GODINA

"Let 3" bio na sudu jer su tokom nastupa imali čepove u stražnjicama

Nazivanje njihovog performansa "remećenjem javnog reda i mira" članovi "Leta3" su tada smatrali udarom na umjetničku slobodu

"Let 3". Instagram

L. S. R.

13.2.2023

Gupa "Let 3" trenutno je apsolutni hit na ovim prostorima, nakon što su odabrani da predstavljaju Hrvatsku na Eurosongu.

Grupa je 2008. godine završila na sudu zbog nastupa u Varaždinu.

Prekršajnu prijavu je 2006. godine protiv riječkog benda podignuo grad Varaždin. Naime, članovi "Leta 3" su na spornom koncertu pokazivali stražnjice u koje su stavili čepove, što su neki protumačili kao "remećenje javnog reda i mira". 

Prekršajni sud u Varaždinu tada je odlučio da su članovi "nastupom povrijedili moralne osjećaje građana Varaždina" i članovi benda trebali su platiti 300 kuna.

Na sudu su članovi benda rekli kako se ne smatraju krivima, jer misle kako "njihovo skidanje nije vrijeđalo osjećaje nikoga ko je došao na njihov koncert", a određenu im kaznu od 300 kuna ne planiraju platiti, "jer bi plaćanjem kazne priznali svoju krivicu", što je suprotno njihovom iskazu i uvjerenjima.



Nazivanje njihovog performansa "remećenjem javnog reda i mira" članovi "Leta3" su tada smatrali udarom na umjetničku slobodu pa su poručili kako se u ovom slučaju "nisu borili samo za sebe, već i za slobodu svih ostalih umjetnika".

Rekli su i kako im je "čudno što osoba čije su osjećaje povrijedili od sve ljepote njihova umjetničkog izražaja nije vidjela ništa osim njihove guzice".

Nakon suđenja tadašnji varaždinski dogradonačelnik Ivan Mesek ispričao se bendu za prekršajnu prijavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.