FORMULA 1

Serhio Perez najbrži u Singapuru

Na pobjedničkom postolju smjestila su se još dva Ferrarija - Lekler (Charles Leclerc) i Sainz (Carlos Sainz)

Sa trke za Veliku nagradu Singapura. Formula 1

Piše: A. V.

2.10.2022

Serhio Perez (Sergio Perez - Red Bull) pobijedio je na Velikoj nagradi Singapura. Na pobjedničkom postolju smjestila su se još dva Ferrarija - Lekler (Charles Leclerc) i Sainz (Carlos Sainz).


Ferstapen nije bio na svom nivou

Mogao je Maks Ferstapen (Max Verstappen) već u Singapuru do titule svjetskog šampiona u Fomruli 1, ali nije odvozio baš najbolju trku, pa je propustio prvu priliku. Perez je bio je najbrži. Doduše, Meksikanac je pod istragom, s obzirom na to da je prerano krenuo priliko restarta poslije izlaska sejfti kara sa staze. Ipak, razlika je velika (7,5 sekundi), pa je za očekivati da će Meksikanac maksimalno biti kažnjen sa pet sekundi. U tom slučaju, bila bi ovo njegova druga pobjeda ove sezone, a četvrta u karijeri.

Trka je kasnila sat vremena zbog kiše, vožena je u promjenjivim uslovima. Perez je vodio od starta, dileme oko pobjednika gotovo da nije bilo, osim u jednom trenutku, kad se Lekler primakao, ali nije imao najbolju priliku za napad.

Ferstapen je porpustio prvu “meč loptu” za titulu. Na kraju je završio kao sedmi, a imao je šansu za znatno bolji plasman. Međutim, napravio je grešku prilikom kočenja u borbi sa Norisom za četvrto mjesto. Da to nije učinio imao bi šansu da dođe i do podijuma.

Inače, u Singapuru je trebalo da bude vožen 61 krug, ali nije bilo tako zbog ograničenja u trajanju trke od maksimalno dva sata, vožena su dva kruga manje. Trku su obilježila dva izlaska bezbjednosnog vozila i tri perioda virtuelnog. Sejfi kar je na stazi bio najprije u osmom krugu, kad je Latifi izgurao Džoua, a drugi put u 36. krugu, kad je Cunoda udario u zid.


Naredna trka bit će vožena u Japanu

Period virtulenog istican je prilikom odustajanja Alonsa, koji je na neslavan način obilježio rekordan 350. start, kad je Albon udario u zid, a potom i Okon.

Dvojac Meklarena Lando Noris i Danijel Rikardo završio je ispred Lensa Strola u Aston Martinu, kojem je to najbolji rezultat sezone. Ferstapen je na kraju bio sedmi, ispred dvojice nekadašnjih šampiona Sebastijana Fetela i Luisa Hamiltona, a posljednji bod otišao je Pjeru Gasliju u bolidu Alfa Taurija.

Naredna trka bit će vožena u Japanu predstojećeg vikenda, uz direktne prijenose na Sport klubu. Pet trka prije kraja šampionata Ferstapen ima 104 boda više od Leklera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.