GINISOVA KNJIGA REKORDA

Nevjerovatan uspjeh Rimčeve Nevere: Srušila je rekord u vožnji unazad

Tokom razvoja nam je palo na pamet da bi Nevera vjerojatno bila najbrža na svijetu u vožnji unazad, ali smo se tome samo nasmijali, kazao je Renić

Nevera: Novi rekord. Rimac automobili

E. Ć.

7.11.2023

Električni hiperautomobil Nevera ušao je u Ginisovu knjigu rekorda i to vozeći unazad.

Nevera Mate Rimca je srušila rekord za najbržu vožnju unazad dostigavši brzinu od 275 kilometara na čas. Rezultat je sada zvanično potvrđen i iz Ginisove knjige rekorda.

Poduhvat je ostvaren 7. oktobra na Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj.

Oborila više od 20 rekorda

Nevera je ranije ove godine oborila više od 20 rekorda ubrzanja i kočenja u jednom danu, kao i na mjesto svog rekordnog postizanja najveće brzine od 412 km/h.

- Tokom razvoja nam je palo na pamet da bi Nevera vjerojatno bila najbrži automobil na svijetu u vožnji unazad, ali smo se tome samo nasmijali. Aerodinamika, hlađenje i stabilnost ipak nisu bili razvijeni za brzu vožnju unazad. 

Međutim, onda smo počeli razgovarati o tome kako bi bilo zabavno pokušati. Naše su simulacije pokazale da bismo mogli postići više od 200 km/h, ali nismo imali ideju koliko bi to bilo stabilno, bilo je to neistraženo područje - rekao je Matija Renić, glavni inženjer Nevere.

Neobično iskustvo

Goran Drndak, testni vozač i čovjek na ovoj misiji, rekao je da mu je u samoj vožnji definitivno trebalo neko vrijeme za priviknuti se.

- Unatoč tome što je to gotovo potpuno suprotno načinu na koji je automobil dizajniran i razvijen, Nevera je postigla još jedan rekord - kazao je Drndak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.