BRAZILSKI VOZAČ

Felipe Masa tužio vodstvo Formule 1: Traži da se Hamiltonu uzme titula

Brazilac je izgubio titulu prvaka za samo jedan bod, a vjeruje da bi rezultat utrke u Singapuru trebao biti poništen

Felipe Masa. Platforma X

N. H.

12.3.2024

Brazilac Felipe Masa (Massa), nekadašnji vozač Saubera, Ferrarija i Williamsa, tužio je vodstvo Formule 1 i traži da mu se dodijeli tutla prvaka 2008. godine. 

Tužbu je podnio Visokom sudu u London protiv vodstva Formule 1 (FOM), Međunarodne automobilističke federacije (FIA) i tadašnjeg prvog čovjeka Bernija Eklsotna (Bernie Ecclestone), zbog "Crashgate" skandala na Velikoj nagradi Singapura iz te godine. 

Brazilac je izgubio titulu prvaka za samo jedan bod, a vjeruje da bi rezultat utrke u Singapuru trebao biti poništen, što bi značilo da mu je pripala titula prvaka. 

Inače, te godine se trka prvi put vratila u Singapur, a vozač Renaulta Nelson Pike Junior (Piquet) namjerno je izazvao incident ušao "safety car" i na taj način htio pomoći timskom kolegi Fernandu Alonsu da odnese pobjedu. Hamilton je tu utrku završio na trećem, a Masa na 13. mjestu. 

Čelni ljudi Renaulta su žestoko kažnjeni nakon što je dokazano da se Pike namjerno zabio u zid.

 Međutim, rezultat utrke je priznat i na kraju je Hamilton osvojio titulu zahvaljujući tom trećem mjestu, te šest bodova, za razliku od Mase koji nije osvoji niti jedan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.