SPRINGFILD

Legendarni Manu Đinobili nominiran za košarkašku Kuću slavnih

Cijelu NBA karijeru proveo u San Antonio Sparsima s kojima je četiri puta bio prvak

Đinobili. AGENCIJE

A. V.

19.2.2022

Košarkaška Kuća slavnih u Springfildu objavila je imena 11 finalista koji konkuriraju za ulazak u birano košarkaško društvo kroz generaciju 2022.

Na tom spisku su četvorica košarkaša - Manu Đinobili (Ginobili), Majkl Kuper (Michael Cooper), Markis Džonson (Marques Johnson) i Tim Hardvej (Hardaway).

Đinobili je nominiran po prvi put i to putem američkog, a ne odbora FIBA-e te po informacijama iz američkih medija ima najviše šanse od svih kandidata za ulazak u Kuću slavnih.

Podsjetimo kako je Đinobili cijelu NBA karijeru proveo u San Antonio Sparsima s kojima je četiri puta bio NBA prvak. Legendarni Argentinac je osim toga osvojio i zlatnu olimpijsku medalju vodeći svoju selekciju do trona 2004. godine u Atini, dok je s Kinderom bio pobjednik Eurolige i proglašen najboljim igračem.

Đinobili je  uz Bila Bredlija (Bill Bradley) jedini košarkaš u historiji koji je osvajao NBA prsten, Euroligu i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Nominirane su još košarkašice Lindsi Volen (Lindsay Whalen) i Svin Kask (Swin Cask), treneri Džordž Karl (George), Bob Hadžins (Huggins), Marijen Stenli (Marianne Stanley) i Letu Endrus (Leta), te sudija Hju Evans (Hugh).

Svečana ceremonija uvrštenja novih imena u Kuću slavnih održat će se ove godine 9. i 10. septembra u Springfildu, a za ulazak je potrebno dobiti minimalno 18 od 24 glasa članova počasnog odbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.