REPREZENTATIVAC DANSKE

Istinski ratnik: Eriksen je prije 18 mjeseci doživio srčani udar, spašavali su mu život, a sada je zaigrao na Mundijalu

Dugo su ga reanimirali, ali se uspio izvući. Kasnije su mu govorili da neće moći nastaviti fudbalsku karijeru, a ipak je tu - u Kataru

Eriksen: Ponovo na velikoj sceni. Twitter

Piše: E. Ć.

22.11.2022

Fudbalska reprezentacija Danske nastup na Svjetskom prvenstvu otvorila je utakmicom protiv selekcije Tunisa, a u timu jedinog skandinavskog predstavnika u Kataru je i Kristijan Eriksen (Christian). Trenutno je poluvrijeme susreta (0:0).

Eriksen je prva zvijezda danske reprezentacije, trenutno je član slavnog Mančester junajteda, ali ono kroz šta je sjajni veznjak prošao u proteklih 18 mjeseci je za filma. 


Ovo mu je prvi nastup na velikim takmičenjima od Evropskog prvenstva prošlog ljeta, kada je u prvom kolu grupne faze u susretu protiv Finske (1:2) doživio srčani udar. 

Igrao se 42. minut na Parkenu, stadionu u Kopengahenu, kada se Eriksen najednom srušio poslije čega je uslijedila drama. Reanimirali su ga na terenu, saigrači i navijači su se držali za glavu.


Sumnjalo se na najgore, Eriksena su dugo reanimirali, no srećom doktori su ga uspjeli spasiti. Kasnije je prevezen u bolnicu i uspješno se oporavio.

 Prvobitno je objavljeno da Eriksen neće moći igrati fudbal, ali mu je onda ugrađen defibrilator koji mu je omogućio da nastavi s karijerom, ali van Italije gdje nije dozvoljeno da nastupaju fudbaleri koji imaju srčanih problema.


Eriksen je dobio poziv od Brentforda, odradio sjajnih šest mjeseci u Premijer ligi, a onda je po isteku ugovora sa "Pčelicama sa londonske kaldrme" prešao u Mančester junajted.

Vratio se i u reprezentaciju Danske, a danas, 18 mjeseci nakon drame na Evropskom prvenstvu, predvodi svoj tim na utakmici Svjetskog prvenstva u Danskoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.