KOMENTAR EKSPERTA

Semir Tuce iz Lucerna za „Avaz": Švicarci smatraju da su jači od Srbije

Odlučivat će nijanse, smatra legenda Veleža

Tuce: Srbija je protiv Kameruna primila dva gola kao mala djeca. Facebook

Piše: G. Šumar

2.12.2022

Legendarni Mostarac, Veležovac Semir Tuce (58) Svjetsko prvenstvo 2022. prati iz svog doma u Lucernu, gdje se skrasio nakon uspješne igračke karijere. Pred večerašnji, odlučujući duel 3. kola grupe G Srbija – Švicarska nije mogao tipovati na jedan znak.


Odlučit će nijanse

- Ko će znati kako će završiti taj duel. Za nekog za koga mislim da je nešto, odnosno favorit, on zijani. Naprimjer, bio sam siguran da će Danci pobijediti Australiju i na ovom Mundijalu napraviti nešto više. Saudijska Arabija je odigrala dvije super utakmice, a onda u trećoj izgube od Meksika i ispadnu, konstatira Tuce u razgovoru za „Dnevni avaz“, te dodaje:

- A što se tiče duela Srbija – Švica, odlučivat će nijanse. Švicarci govore isto, kao prije četiri godine kada su pobijedili 2:1... Svako ima svoje mišljenje. Smatraju da su jači od Srbije, da naše istočne komšije igraju slabije... Međutim, to se okrene u sekundi. Jer, kad pogledam sastav Srbije i kakve sve imaju igrače, sekunda treba da prorade na najbolji način. Mada, činjenica je da u Kataru nisu odigrali onako kako su trebali ili mogli, kako sam očekivao.

Za to su krive povrede, ali i navodni skandal u svlačionici.

- Ko će to znati šta sve ima... Povrede su tu najgore. Selektor ima u nešto u glavi šta da napravi - šta će, kako će, a onda mu se odjednom jave dva-tri igrača i kažu da ne mogu više igrati, te se sve poremeti. Mada, protiv Kameruna su ona dva posljednja gola (3:3 – op. a.) primili kao mala djeca. Sada će s druge strane terena biti Švicarska, koja je dobra, kompaktna ekipa, a imaju i dobre pojedince. U odbrani su organizirani... Jednostavno, Švica je prava ekipa koja već duže vrijeme igra dobro, bez nekih velikih promjena u timu, istakao je nekadašnji ljevokrilni napadač Veleža.


Semir Tuce. Privatna arhiva

Igrački kadar

Ako je suditi po izjavama reprezentativaca Švicarske i komentarima u medijima, kao i stručnjaka, imaju velike ambicije.

- Niko to ne govori bez veze. Oni su na Euru prije dvije godine gubili od Francuza, pa pobijedili... Dugo su zajedno, tako da su baš jaki. A Srbija je imala nesreću što je već u 1. kolu naletila na Brazil. Ipak, svako svakoga može pobijediti. Kad analiziram sastav Srbije, Vlahović, Mitrović, Kostić, Tadić, Milinković-Savić... Jedino im odbrana nije baš sigurna, uigrana. Problem je i to što Srbiji ne odgovara remi. Moraju krenuti naprijed, a Švica je baš tu opasna – zaključio je Tuce.


Navijam za Brazil

Tuce bi volio da Mundijal 2022. osvoji Brazil.

- Zbog Nejmara navijam za Brazil. Stvarno ga gotivim kao igrača, momak jede loptu – sve joj zna... No, često je na meti nedozvoljenih startova. Neki ga omalovažavaju, a za mene je on među tri najbolja igrača na svijetu – istakao je Tuce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.