RANE SU JOŠ SVJEŽE

Fahrudin Omerović iz Istanbula za "Avaz": Život uvijek ide dalje, i poslije svih nevolja

Nekadašnji golman naše fudbalske reprezentacije, koji nakon uspješne igračke karijere živi u Istanbulu, prenio nam je aktuelnu situaciju iz Turske

Fahrudin Omerović. FK Koya

7.2.2023

Nekadašnji golman naše fudbalske reprezentacije Fahrudin Omerović (61), koji nakon uspješne igračke karijere živi u Istanbulu, u razgovoru za „Dnevni avaz“ prenio nam je aktuelnu situaciju iz Turske, nakon serije snažnih zemljotresa...

Sve je nepovoljno

- Strašno je ovo što se desilo, jer zahvaćena je velika oblast u kojoj živi oko 13 miliona stanovnika. S druge strane, to je bila serija veoma jakih zemljotresa, prvo 7,7 stepeni po Rihteru, pa onda još jedan 7,6, mimo onih popratnih koji su isto tako jaki – više od 6 te „manji“ od 5,5, 5,2 ili 5 stepeni, a njih je bilo više od 200. Inače, predviđa se da će smirivanje tla trajati i godinu. Znači, bit će još tih pomjeranja tla - prenosi Omerović i dodaje:

- Ponavljam, riječ je o širokoj oblasti, a imali smo - u posljednjih 100 godina, drugi po jačini zemljotres.

Situacija u zemljotresom pogođenim područjima je baš teška, i podrhtavanje tla i zima, snijeg...

- Sve je nepovoljno, i za spašavanje, i za ljude koji su na ulicama. Spavaju po autima, improviziranim šatorima, a noću su temperature debelo u minusu. Jako, jako teška situacija - konstatira Omerović.

Na pitanje kako se Turska, kao država, nosi sa svim tim nedaćama, naš fudbalski stručnjak je odgovorio:

- Sve je to još svježe, premda ovdje imaju dosta iskustva vezanih za ranije zemljotrese. I 1999. godine i 2014. Riječ je o trusnom području, tako da postoje te neke linije koje su veoma kritične. Nakon 1999. godine i zemljotresa u Mramornom moru stalno su bila neka predviđanja zemljotresa duž ploče koja se produžava i ide preko područja koji je sada pogodio zemljotres. Sve u svemu, to je trusno područje - istakao je Omerović.


Fahrudin Omerović. FK Partizan

U razgovoru smo saznali da se ni današnji zemljotres nije osjetio u Istanbulu.

- Dosta je to udaljeno, 1.000 ili 1.200 kilometara – najgore je na granici sa Sirijom... Također, u Siriji ima puno poginulih. A zemljotres se osjetio i u Egiptu, Izraelu, Jordanu, na Kipru...

Strašno.

- Šta je, tu je, život uvijek ide dalje, i poslije svih nevolja. Život se nastavlja. Mora biti tako, to je prirodno. Oni koji ostaju, ostaju da se bore i s drugim stvarima - konstatira Omerović.

Državni tim

Neizbježna tema su i posljednje promjene u našem državnom timu.

- Koliko sam mogao da pratim odavde, u posljednje vrijeme su bili dosta zadovoljni radom Ivajla Peteva (Ivaylo) i onda je došlo do smjene. Petev je podmladio reprezentaciju, dao šansu više novim, mladim igračima, što nije lako. Jako je teško napraviti smjenu generacije. S druge strane, uvijek neke promjene mogu da donesu neke druge pomake. A Faruk (Hadžibegić, op. a) je iskusan stručnjak, poznaje, vjerovatno, sve te situacije, tako da se svi nadamo boljem. Želim puno sreće svima koji su trenutno uključeni u rad naše reprezentacije - zaključio je Omerović, koji je trenutno bez angažmana.

- Trener s kojim radim u posljednje vrijeme je nagovijestio da ove godine ne razmišlja nešto da radi. A sad se dogodila i ova katastrofa, tako da ponekad fudbal dođe u drugi plan. Jer i ovdje su do daljnjeg odgodili sve sportske manifestacije. U razorenom području proglašeno je vanredno stanje u trajanju od tri mjeseca. Sve će to utjecati na sve u negativnom smislu, pa i na fudbal - istakao je naš fudbalski stručnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.