BH. STRUČNJAK

Zlatan Nalić za "Avaz": Ako je ijedan igrač zaslužio trofej Lige prvaka, onda je to Edin Džeko

Nalić je mišljenja da je Siti favorit, ali da je jedina ekipa koja ih može iznenaditi Inter

Nalić: Džeko radi za tim 90 minuta. AP / Facebook

10.6.2023

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko spreman je za utakmicu života i veliki okršaj njegovog Intera i Mančester sitija u finalu Lige prvaka.

„Nerazuri“ i „Građani“ će na teren u subotu, a sve oči uprte su u Istanbul. Stadion Ataturk nam je već ponudio jednu čarobnu utakmicu i historijsku istanbulsku noć – finale Liverpula i Milana 2005., kada su se „Redsi“ vratili iz zaostatka 0:3 i na kraju nakon penala postali prvaci Evrope.

Jedna želja

Nema sumnje da nas očekuje pravi fudbalski spektakl u Istanbulu (subota, 10. juni), a bosanskohercegovačka javnost ima jednu želju – da naš Edin Džeko postane prvak Evrope. Edin je napravio veliku karijeru, a svaki trofej proslavljao je uz zastavu Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će Džeko i u Istanbulu, nakon što Inter pobijedi Siti, ponovo ponosno podići zastavu naše domovine.

No, neće biti lako. Mnogi fudbalski stručnjaci favoriziraju Mančester siti koji je odbranio titulu prvaka Engleske i koji je demonstrirao silu protiv aktuelnog prvaka Evrope Real Madrida.

- Mančester siti je vjerovatno najbolji tim na svijetu individualno i igraju vjerovatno najbolji napadački fudbal u svijetu. Međutim, dogodio se i radikalan zaokret u njihovoj igri, došlo je do kupovine Halanda (Erling Haaland) i namjernog narušavanja čuvenog tika-taka sistema – ocijenio je bh. stručnjak Zlatan Nalić u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Siti je promijenio stil igre, sve češće „Građani“ koriste igre na snagu u posljednjoj trećini, igri na centaršut u šesnaestercu na Halanda. Nalić ističe kako je Haland fudbaler s ekstremnim fizičkim sposobnostima i prava gol-mašina, ali da je i njegovim dolaskom mnogo drugih igrača Sitija dobilo dodatni prostor za igru.

Interova snaga

Nalić naglašava kako je Inter, za razliku od Mančester sitija, do perfekcije doveo plitku formaciju s fokusom na posljednju trećinu terena s pet bekova u fazi odbrane, čvrstim veznim redom i posebnom tranzicijom.

Nalić: Lopta je okrugla. Facebook

- Interova snaga je u tome što to uspijevaju da rade s igračima koji su u stvari dvosmjerni i podjednako dobro mogu igrati posjed lopte kao i ofanzivnu tranziciju s velikim koeficijentom efikasnosti. Upravo zahvaljujući našem Edinu i Lautaru, koji mogu da rade za tim 90 minuta, a opet imaju snage i mirnoće da odluče utakmicu u sudijskoj nadoknadi – rekao je Nalić.

Bh. stručnjak je mišljenja kako je Siti favorit, ali da je jedina ekipa koja ih može iznenaditi Inter.

- Ako je ijedan igrač na svijetu svojim odnosom zaslužio trofej Lige prvaka, onda je to Edin – poručio je Zlatan Nalić za „Dnevni avaz“.

Defanzivnije ekipe pobjeđuju

Nalić je u najavi utakmice istakao jedan bitan parametar, a to je da defanzivnije ekipe češće pobjeđuju finala od onih koje igraju ofanzivnije.

- Svjež primjer je prošlogodišnje finale između Real Madrida i Liverpula – rekao je Nalić.

„Redsi“ su napadali na utakmici na Sent Deniju u Francuskoj, ali nisu mogli do pogotka. Onda je Real kaznio sve promašaje preko Vinisijusa Žuniora (Vinicius Junior) i pobjedom od 1:0 došao do novog trofeja Lige prvaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.