LIGA NACIJA

Drama u Roterdamu pripala Španiji: Unai Simon heroj Crvene furije!

Španija i Hrvatska su obje imale dobre prilike u ovoj utakmici i pružili su pravi klasik ljubiteljima fudbala

Detalj sa utakmice Španije i Hrvatske - Avaz
Detalji sa utakmice Španije i Hrvatske - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

18.6.2023

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Španije su se susrele u finalu Lige nacija na stadionu De Kujp u Roterdamu. Utakmica je završena rezultatom 0:0 nakon 120 minuta, a Španija je bila uspješnija u izvođenju jedanaesteraca 5:4.  

Prvo poluvrijeme nije donijelo previše zanimljivih situacija, ali obje ekipe su imale svoje prilike da zaprijete golmanima. 

Gavi je u 10. minuti pokušao iznenaditi ukopanog Livakovića udarcem sa 18 metara, ali je lopta prošla pokraj stative.

Hrvatska je za svoju prvu šansu čekala 23. minutu. Tada je Kramarić pobjegao svojim protivnicima, ali nije uspio da primiri dovoljno dobro loptu i šutirao je pored gola. 

Do kraja prvog poluvremena su imale obje po još jednu priliku. Španija preko Rodrija glavom, a Hrvatska poslije jednog driblinga Brozovića i ubačaja. Međutim, nije nikoga bilo na drugoj stativi. 

Hrvati su bolje započeli drugo poluvrijeme, a u 51. minuti su imali šansu da povedu preko Juranovića, nakon što je Simon izletio u prazno. Ipak, on nije uspio da pogodi mrežu Španaca.

Na drugoj strani je ubrzo zaprijetio i Marko Asensio, ali je lopta otišla tik iznad prečke Livakovića. 

Zaprijetio je i Rodri u 66. minuti pravom bombom sa preko 35 metara, ali lopta je prošla pored gola. 

Ulaskom Ansu Fatija, Crvena Furija je počela sa boljom igrom u drugom poluvremenu, a dobra prilika za Fabiana Ruiza koji je promašio prazan gol. Doduše, udarac je došao iz nezgodne pozicije i sa udaljenosti oko 30 metara.

Najbolja prilika je došla u 84. minuti kada je lopta došla na nekih šest metara od gola do Ansu Fatija, ali mu se na putu do gola ispriječio Livaković. 

Utakmica je otišla u produžetke nakon što je regularnih 90 minuta završilo bez golova.

U prvom produžetku fudbaleri obje ekipe su imali svoje šanse. Najbolja je bila ona Danija Olme u 105. minuti kada je šutirao unutar šesnaesterca, ali nije dobro iskontrolisao jačinu i lopta je završila iznad prečke.

Utakmica je poslije produžetaka otišla na penale.

Heroj španske reprezentacije je bio Unai Simon koji je uspio odbraniti dva jedanaesterca. Prvo Lovri Majeru, a onda i Bruni Petkoviću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.