LEGENDARNI ŠPANAC

Fabregas se oprostio od igranja fudbala: Postat će trener u italijanskom klubu

Sesk Fabregas je karijeru započeo prije skoro 20 godina i nastupao je za brojne velikane svjetskog fudbala

Fabregas: Odlazi u penziju. AP

N. H.

1.7.2023

Legendarni Španac Sesk Fabregas (Cesc) okončao je svoju fudbalsku karijeru koja je trajala skoro 20 godina. On je sa velikim uspjehom nosio dresove Arsenala, Barcelone i Čelzija. Fabregas je bio i član reprezentacije Španije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 2010. godine, kao i prvak Evrope 2008. i 2012. godine.

Ipak, pored ove odluke Španac ostaje u fudbalu. On će postati trener omladinskog tima Koma iz Italije, za koji je nastupao u protekloj sezoni.

Blistavu karijeru je započeo 2003. godine, kada je sa samo 16 godina i 177 dana upisao minute u dresu Arsenala i tako postao najmlađi debitant u historiji „Topnika“. 

Poslije osam godina provedenih u Arsenalu zaputio se u Barcelonu, klubu u kojem je prošao sve mlađe selekcije. Tamo je proveo tri sezone, a uspio je osvojiti brojne trofeje.

Nakon trosezonskog izleta u Barceloni vratio se u London, ovog puta u dresu Arsenalovog mrskog rivala Čelzija. U prvoj sezoni na Stamford Bridžu osvojio je Premijer ligu i postao prvi asistent takmičenja za sezonu 2014/15. Tokom tog mandata u dresu „Plavaca“ uspio je da još jednom osvoji titulu u Engleskoj i prigrli trofej u FA kupu. 

U karijeri je još nastupao i za Monako iz kojeg je otišao u italijanski Komo. Ovdje će voditi B tim, uz akcenat na mlađe kategorije.

Bude li Fabregas čak i približno uspješan kao u igračkim danima, pred njim je blistava budućnost kao treneru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.