PRIJETI IM KAZNA

UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske: Razlog ustaške pjesme protiv Turske

Hrvati su već bili pod uslovnom kaznom zbog pojavljivanja ustaških zastava na prethodnim susretima

Pixsell / Davor Javorovic

H. J. I.

15.10.2023

Krovna organizacija evropskog fudbala (UEFA) pokrenula je disciplinski postupa protiv Fudbalskog saveza Hrvatske zbog ponašanja navijača na utakmici protiv Turske u Osijeku.

Hrvatska je bila pod uslovnom kaznom zbog pojavljivanja ustaške zastave na Rujevici, a sada su i u Osijeku navijači pjevali stihove ustaških pjesama.

- Krovna evropska fudbalska organizacija, UEFA, pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatskog fudbalskog saveza nakon utakmice Evropskih kvalifikacija između Hrvatske i Turske koja je odigrana na stadionu Opus Arena u Osijeku.

Nakon izvješaja delegata utakmice, UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog korištenja pirotehničkih sredstava od strane hrvatskih navijača u 62. i 78. minuti utakmice.

Naknadno je, nakon izvještaja FARE, pokrenut i disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije. FARE nije imao promatrača na utakmici u Osijeku, ali je zaprimio vanjski izvještaj o incidentima, koji je potkrijepljen izveštajima iz hrvatskih medija o pjevanju ustaške pjesme te rasističkim povicima od strane dijela hrvatskih navijača - navedeno je na sajtu HNS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.