OSVAJAČI SUPER BOWLA

Video / Kanzasova pobjednička parada krenula po zlu: Poginula jedna, a 21 osoba ranjena, uhapšeni napadači

Među ranjenim ima i djece

Sa mjesta napada. Platforma X

S. S.

15.2.2024

U napadu koji se desio u Misuriju tokom pobjedničke parade osvajača Super Bowla Kanzas Siti Čifsa poginula je jedna, a 21 osoba je ranjena.

Osmero ljudi je zadobilo povrede opasne po život, a sedmero ih je teško povrijeđeno te bi njihove povrede također mogle opasne po život, naveli su dužnosnici.

Među ranjenima je i devetero djece, ali njihove povrede su takve da se očekuje da će se svi oporaviti. Policija je saopćila kako je uhapsila trojicu osumnjičenih za povezanost s pucnjavom.

Hici su ispaljeni zapadno od Union Stationa, željezničke stanice u centru Kanzas Sitija, gdje je parada završila oko 14:00 sati po lokalnom vremenu. Na licu mjesta bile su hiljade ljudi.

Lokalni izvještaji kažu da su igrači Kanzas Sity Čifsa još bili na pozornici kada su odjeknuli prvi hici. Pucnjava je natjerala publiku, uključujući gradonačelnika i članove njegove porodice, da pobjegnu u zaklon.

Šef policije Kanzas Sitija Stejsi Grejvs rekao je da su policajci odmah reagirali i brzo otvorili istragu. U akciju su krenuli i vatrogasci koji su pružili pomoć povrijeđenima.

Više od 800 policajaca već je bilo na mjestu događaja kako bi pratili paradu, rekli su dužnosnici. Na konferenciji za medije održanoj nakon napada, policijski načelnik Grejvs je rekao da su ukupno 22 osobe pogođene hicima, od kojih je jedna mrtva, te da su tri osobe uhapšene.

Lokalna radio stanica objavila je da je jedna od njihovih DJ-ica, Liza Lopez, ubijena u pucnjavi. Preživjele žrtve prevezene su u tri lokalne bolnice, rekli su dužnosnici, a ustrijeljeni koji su bili u neposrednoj životnoj opasnosti prebačeni su u bolnicu unutar 10 minuta od pucnjave.

Devetero djece u dobi od šest do 15 godina s prostrijelnim ranama nalazi se na liječenju u Children's Mercy Hospital, rekla je glavna medicinska sestra Stefani Mejer.

- Jedina riječ koju bih upotrijebila da opišem ono što smo vidjeli i kako su se osjećali kad su nam došli je strah - dodala je Mejer.

Lokalne bolnice saopćile su da također liječe ljude koji nisu upucani, ali koji su pretrpjeli druge povrede u stampedu koji je uslijedio nakon pucnjave.

Gradske vlasti nisu objavile imena nijedne žrtve. Također nisu podijelili nikakve informacije o uhapšenim osumnjičenicima uhićeni, uključujući i potencijalni motiv

Izvor iz policije rekao je za CBS News da je pucnjava, po svemu sudeći, bila rezultat svađe koja je prerasla u nasilje. Izvor je rekao da nije riječ o terorizmu. Policija je rekla da istražuje motiv i prikuplja fizičke kao i digitalne dokaze. Zamolili su sve svjedoke ili pojedince koji imaju informacije da kontaktiraju policiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.