OBJASNIO I ZAŠTO

Beker otvoreno priznao: Nije se radovao Novakovom rekordu

Kao Nijemac bih volio da je Štefi Graf ostala najbolja svih vremena, rekao je Beker

Boris Beker i Novak Đoković. Printscreen

H. J. I.

28.2.2023

Proslavljeni njemački teniser i trener Boris Beker kaže da nije očekivao da će rekord Štefi Graf ikada biti oboren.

Graf je sa 377 sedmica na vrhu svjetskog tenisa držala rekord i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Nevjerovatno dostignuće

U ponedeljak ga je oborio Novak Đoković, koji je poslije pobjeda u Adelejdu i na Australijan openu ove godine, počeo svoju 378. sedmicu na svjetskom teniskom tronu.

Tako je uvećao svoj rezultat i dodatno pobjegao najbližem pratiocu, penzionisanom Rodžeru Federeru, a ispred njega je sada nekoliko rekorda u dublu, koji vjerovatno ni ne zanimaju Đokovića.

- Ovo je nevjerovatno dostignuće. Mislio sam da taj rekord nikad neće biti srušen. Kao Nijemac bih volio da je Štefi Graf ostala najbolja svih vremena, ali Novak i ja smo dobri prijatelji i nisam nesrećan - rekao je Beker za Eurosport.

Opisao je potom i da ne očekuje da će ovaj podvig skorije biti oboren, premda misli da bi neko poput Karlosa Alkaraza znatno skorije mogao da skine Novaka sa trenutnog ATP trona.

"Rekordi su tu da se ruše"

- Novak je fantastična osoba i veliki šampion. Rekordi su tu da se ruše. Prije ili kasnije svi rekordi padaju, ali ovaj je stvarno za historijske knjige. A čik pogodite šta, on i dalje postavlja rekorde. Mislim da će Novak biti broj jedan još bar nekoliko sedmica prije nego što mu neko skine krunu - dodao je Beker.

On je bio Đokovićev trener od 2013. do 2016. godine, a zajedno su osvojili čak 25 trofeja. Boris je bio dio Novakovog tima u momentima njegovih najvećih uspona, kada je kompletirao grend slem kolekciju titulom na Rolan Garosu, ali i najvećih padova, kada je Novak izgubio motivaciju i počeo da se povređuje.

Od 25 titula, šest su bili grend slemovi, od ukupno 22 koliko ih Novak ima danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.