VIJESTI

SAD podržava reformske procese

Susret Zvizdić-Lee

Fena

3.9.2015

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić primio je zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD iz Ureda za evropske i euroazijske poslove Hoyta Yeea i ambasadoricu SAD u BiH Maureen Cormack. 

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao goste o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i rekao da su ciljevi Vijeća ministara BiH ekonomski razvoj, vladavina prava i stabilnost Bosne i Hercegovine. Istaknuo je značaj evropskog i NATO puta i naglasio da je usvojena reformska agenda, koja je bila preduvjet za stabilnu i funkcionalnu zemlju i što je značajno za BiH na putu ka Evropskoj uniji. 

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hoyt Yee je pohvalio vidljiv napredak koji je postiglo Vijeća ministara u vrlo kratkom vremenskom periodu. Rekao je da SAD podržavaju reformske procese u BiH i naglasio da šansa, koju je EU pružila BiH aktiviranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, treba biti iskorištena. 

On je pohvalio intenzivnu saradnju sa zemljama regije i pozdravio usvajanje reformske agende i Zakona o radu u Federaciji BiH, naglasivši da će to omogućiti jačanje ekonomije, dinamičnije tržište radnih mjesta i otvoriti pristup novim grant i kreditnim sredstvima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je aktivacija MAP-a jedan od ključnih prioriteta, jer znači unutrašnju i vanjsku stabilnost BiH, što je važan preduslov za dolazak stranih

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.