BIH

Čiji je Ivo Andrić?

53 godine otkako je književnik dobio Nobelovu nagradu

T. ĐEVIĆ

10.12.2014

Na današnji dan prije 53 godine pisac Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost, za roman "Na Drini ćuprija". Time je postao jedini pisac s područja bivše Jugoslavije do danas koji je dobio ovu prestižnu nagradu.

Nakon raspada bivše Jugoslavije započete su polemike o tome čiji je Andrić: bosanski, srpski ili hrvatski književnik.

Sudski epilog

Ovo pitanje dobilo je i sudski epilog. Proces je započet 2009. u Općinskom sudu u Sarajevu, kada je Zadužbina Ive Andrića iz Beograda tužila Maticu hrvatsku u Sarajevu, izdavača antologije "Hrvatska literatura u Bosni i Hercegovini u 100 knjiga", jer u njoj autori navode Andrića kao hrvatskog pisca.  

Spor je prvobitno dobila Zadužbina Ive Andrića, ali je uložena žalba, pa je postupak ponovo pokrenut na Kantonalnom sudu u Sarajevu, gdje se čeka konačna presuda.
 
Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz ističe da je nobelovac svoj i ničiji, ali da je Andrić, prije svega, pisac onih koji čitaju njegova djela.

enver-kazaz-profesor

Kazaz: On je pisac onih koji čitaju njegova djela

- Na jugoslavenskom prostoru bošnjačka akademska kritika smatra ga bošnjakomrscem, zvanična hrvatska izdajnikom, a zvanična srpska sljedbenikom Draže Mihailovića. Sramotna je činjenica da se Andrić u bošnjačkoj kritici smatra inspiratorom genocida nad Bošnjacima, baš kao što je sramotna činjenica da je Predrag Palavestra tvrdio da je nobelovac prorekao 1992. godinu - kazao je Kazaz.

Podigli bistu

Sramotno je, naveo je on, i da je Sveučilište u Mostaru negiralo Andrićevu pripadnost korpusu hrvatske literature, a onda su tu podigli njegovu bistu.

- Andrić danas demaskira licemjerje bošnjačke, srpske i hrvatske akademske elite i on je najbolji pokazatelj mediokritetstva u tim krugovima - naveo je Kazaz.

Kratko je prokomentirao i sudski spor između Matice hrvatske u Sarajevu i Zadužbine Ive Andrića u Beogradu.
 
- Andrićevom zadužbinom upravlja skupina priglupih mediokriteta - kazao je Kazaz.

Program u Travniku

Jedna od institucija koje obilježavaju godišnjicu dobivanja Nobelove nagrade za književnost jeste Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića u piščevom rodnom Travniku. Povodom toga večeras će u Muzeju biti upriličen prigodan program.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.