BIH

Pendeš: Nastaviti integracioni proces u NATO

Marina Pendeš

Srna

6.9.2017

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš danas je na sjednici Stručnog kolegijuma Ministarstva odbrane u Sarajevu istakla potrebu da se dosadašnji napredak BiH u NATO integracionom procesu nastavi s ciljem dostizanja kredibiliteta i ispunjavanja uvjeta za pristupanje Akcionom planu za članstvo (MAP).

Pendeš je naglasila i potrebu intenziviranja aktivnosti u pravcu realizacije svih zakonom utvrđenih nadležnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Iz Ministarstva odbrane BiH je saopćeno da je na sjednici najviše pažnje posvećeno realizaciji Plana nabavki za 2017. godinu i pripremi Plana nabavki za 2018. godinu, realizaciji budžeta za tekuću godinu i pripremi budžeta za narednu.

Na sjednici je razmatrana i realizacija Integralnog akcionog plana za 2016. godinu, nacrt Pravilnika o civilno-vojnoj saradnji, te prednacrt Pravilnika o internim procedurama nabavki robe, usluga i radova u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Tokom rasprave istaknuto je da su evidentni pomaci u realizaciji Plana nabavki, da je izvještaj Kancelarije za reviziju svake godine sve bolji, a naglašena je potreba racionalizacije budžeta, pri čemu treba voditi računa, da bi se eventulna neutrošena sredstva preusmjerila na prioritetne nabavke i višegodišnje projekte.

U saopćenju se navodi da je usvojen i Plan za otklanjanje nedostataka u radu iz 2016. godine, a pokrenute su i aktivnosti na ažuriranju postojeće legislative i izradu nove radi postizanja većeg stepena profesionalnog djelovanja u oblasti civilno-vojne saradnje i nabavke roba i usluga.

Sjednici Stručnog kolegijuma prisustvovali su i zamjenik ministra za politiku i planove Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč sa zamjenicima, sekretar Ministarstva odbrane Muhamed Smajić, kao i rukovodioci organizacionih cjelina Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.