BIH

Crnadak: Odluka Disciplinske komisije je politička

Srna

23.10.2017

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je da je odluka Disciplinske komisije - kojom je utvrđeno da ambasadorica BiH u Holandiji Mirsada Čolaković nije kriva za povredu službene dužnosti, politička, te istakao da je taj slučaj bio direktan udar na diplomatsko funkcionisanje zemlje.

On je dodao da takva odluka pokazuje u kojoj mjeri oni koji najviše pričaju o BiH, zapravo rade protiv nje.

- Vanjska politika je ogledalo stanja u državi. Način na koji je to kod nas regulirano Ustavom i zakonima je takav da se vrlo lako može zloupotrijebiti, kao što smo vidjeli u slučaju Čolaković - rekao je Crnadak za "Nezavisne novine". 

Crnadak je dodao da se tim slučajem uspostavlja praksa da od sada svaki ambasador ima pravo samostalno da odluči da li će da proslijedi pismo člana Predsjedništva BiH, ministra ili nekog iz Parlamenta BiH.

- Pristupom da je ambasador jednog naroda važniji od nekog iz drugog naroda, sve će se raspasti. To je mnogo ozbiljnija priča od jednog pisma - zaključio je Crnadak. 

Disciplinska komisija utvrdila je 5. oktobra da ambasadorica BiH u Hagu Mirsada Čolaković nije kriva za povredu službene dužnosti za šta je teretio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.