BIH

Sutra simpoziji „Karcinom dojke i tretman“

Piše: T.Ro.

26.10.2017

Sutra se u Sarajevu održava simpoziji na temu „Karcinom dojke i tretman“ s ciljem da se među eminentim stručnjacima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, iz zemlje i inostranstva, razmjene iskustva iz ove oblasti, ali i ohrabre žene nakon dijagnosticiranja karcinoma dojke, da postoji mogućnost rekonstrukcije dojke.

Šefica Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a, Sanela Salihagić, podsjetila je da je karcinom dojke ozbiljno oboljenje, te da je žene kod kojih je dijagnosticiran, potrebno informirati o postojanju mogućnosti rekonstrukcije dojke.

- Žene nerijetko gube samopuzdanje zbog gubitka dojke. Rekonstrukcije se rade autolognim, odnosno vlastitim tkivom, i ta operacija je besplatna, dok se operacija implatantima plaća jer Zavod zdravstvenog osiguranja ne pokriva njihove troškove – pojasnila je Salihagić.

Da je rekonstrukcija dojke završni dio u tretmanu karcinoma dojke, te da se u svijetu to oboljenje sada naziva hroničnom bolešću, kazao je predsjednik Nacionalne asocijacije plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga Alija Aginčić, upozoravajući da je svijest o tome kod žena u BiH na niskom nivou.

- Rekonstrukcija dojke nije luksuz. Ona omogućava ženi da se opet osjeća ženom, i ženama ovdje treba obezbjditi da se liječe kao žene na zapadu – kazao je Aginčić, dodajući da se ženama trebaju obezbijediti implatati, te da se radi o malom broju žena, otprilike do sto njih godišnje treba ugradnju implatata u KS, dok će drugih 50 rekonstrukciju raditi autolognim tkivom, a neke se neće ni odlučiti za rekonstrukciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.