BIH

Živinice: Organizacija "RetnArt" iznenađuje sugrađane dizajnima

Piše: R. DŽEKO

14.2.2018

Skupa sa prijateljima i istomišljenicima Ajdinom Mumićem i Edinom Begom Ademovićem, Ahmet Dado Nukić iz Živinica je pokrenuo u svom gradu organizaciju "RetnArt", te već u seprembru prošle godine organizirao zapaženu izložbu likovnih radova mladih živiničkih slikara.

Prekrečili stare, dizajnirali i napravili novi grafit

Nedavno je ekipa RetnArt-a pozitivno iznenadila sugrađane, a posebno srednjoškolce, grafitom 4.5 x 3,5 dimenzija postavljenim na niz godina grafitima uništavani, zid svlačionice sportske dvorane MSŠ-a. Prethodno su momci iz RetnArt-a, bez ičije pomoći, prekrečili zid u bijelu boju da bi potom uradili grafit.

- Dizajn grafita potpisujem ja, a svu pomoć u realizaciji moje ideje su pomogli Bego i Ajdin, kao i naša podrška u svemu i autor stihova pokraj grafita Šaban Krajšnik Šaby. Primjetno je da su na grafitu stilski obrađene i dizajnirane konture našeg grada i uz to broj pošte naše općine "75270". Skupa smo, kao RetnArt, finasirali nabavku boja, četki svih veličina, štampanje papira, ljepljive trake i ostalo - govori Dado, autor ovog grafita .

Odbio radnu vizu u Njemačkoj i boravak u Švicarskoj

Dado ima 27 godina, ranijih godina je živio u inostranstvu, i mada je imao primamljive ponude u dijaspori, odlučio je da svoj život nastavi u svom gradu i posveti Živinicama.

- Pored ponuda za dobijanje radne vize u Njemačkoj i mogućnosti da odem i živim u Švicarskoj, ja sam se odlučio za život u Bosni. Samouki sam web dizajner, a vjerujem dovoljno dobar da bi lako mogao nostrificirati svoje znanje, bilo gdje da sam, međutim želim da ostanem u Bosni. Volim svoj grad i svoju zemlju, u njoj želim da se borim za bolje sutra.

Radi ono što ga ispunjava

Materijalna strana mi je na zadnjem mjestu, ne pokušavam od ovoga stvoriti korist, jer radim ono što me ispunjava - dodaje Dado, koautor i web dizajner grafita „75270".

Organizacija RetnArt naredne nedjelje planira u živiničkom „Pubu 80s“ organizirati druženje i promociju majica sa ovim grafit detaljem, inače prvim web dizajnom organizacije.

Koliko je kao web dizajner usješan, Dado izdvaja web logose "Trkačko-rekreativnog kluba" i "Plesnog studija Dina" iz Živinica, te uspješne austrijske kompanije "No Kachi Wien", koje je već uradio, te dodaje par interesantnih preduzeća iz Švicarske čije će logose u narednom periodu uraditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.