ODLUKE

Dan D za ljevicu

E. Trako

19.3.2018

Predsjedništvo SDP-a BiH danas bi trebalo donijeti odluku o prijedlogu DF-a o ujedinjenju stranaka ljevice. Iako je skoro sasvim sigurno da će članovi najveće ljevičarske partije u BiH odbiti ovaj prijedlog, niko ne želi prejudicirati ishod sjednice.

Živi štit 

Na adrese članova i predsjednika općinskih i kantonalnih odbora jučer je s adrese generalnog sekretara Irfana Čengića otišao i dokument „Molba za hitno izjašnjenje“ o prijedlogu DF-a.

- Od strane Demokratske fronte stigao je prijedlog o gašenju SDP-a BiH, koji ove godine slavi 109. rođendan, i osnivanju novog političkog subjekta, u koji bi bio uvršten i SDP BiH. Molimo vas da do ponedjeljka, 19. marta 2018. godine do 9 sati dostavite stav vašeg organa o ovoj „inicijativi“ i organizujete vanrednu sjednicu organa, a ukoliko niste u mogućnosti, ona može biti i telefonska sjednica. Podsjećamo da samo članovi na referendumu mogu prihvatiti ovakav prijedlog, ali želimo imati vaš stav prije donošenja odluke na organima SDP BiH - navodi se u dopisu. 

Ovaj zahtjev i molba naišli su, saznajemo, na iznenađenje šefova općinskih organizacija, ali i članstva koje Čengićev potez ocjenjuje kao svojevrsni referendum u SDP-u. Predstavlja li poziv na izjašnjavanje pokušaj najužeg rukovodstva SDP-a da, umjesto svog čvrstog i odlučnog stava, osigura sebi „živi štit“, danas će biti jasnije.

Naši izvori iz vrha SDP-a kažu da neće biti iznenađenje i ako Predsjedništvo stranke zauzme mlak stav i jezičkom gimnastikom pobjegne od direktnog suočavanja sa zahtjevom Željka Komšića. Kako god, prvi na potezu je prvi u SDP-u Nermin Nikšić.

Zaobišao sporazum

On je do sada sebi i SDP-u dozvolio da upadne u Komšićevu zamku, prvi put kada je predsjednik DF-a najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, zaobilazeći potpisani sporazum dvije stranke o principima zajedničkog djelovanja. Neslužbeno saznajemo da se nekoliko članova Predsjedništva SDP-a „naoštrilo“, pogotovo što smatraju da Komšić igra sa i za SDA. Za poznavaoce političkih prilika u BiH današnja sjednica Predsjedništva SDP-a je dan D za ljevicu u BiH. Mnogi su u komentarima otišli toliko daleko da Komšića nazivaju „grobarom socijaldemokratije u BiH“.  

Ko su članovi Predsjedništva SDP-a

Članovi Predsjedništva SDP-a BiH su: Nermin Nikšić, predsjednik, Irfan Čengić, generalni sekretar, Esad Atić, Senaid Begić, Enver Bijedić, Besima Borić, Željka Bošnjak, Branka Đurić, Mira Grgić, Elvir Karajbić, Mladen Lonić, Damir Mašić, Hakija Meholjić, Mirsad Mešić, Zoran Mikulić, Mirko Pejanović, Senad Subašić, Nedžad Šečić, Nermina Uzunović-Zaimović i Aner Žuljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.