POPLAVE

Vodostaji u opadanju, ali nove snježne padavine opet prijete poplavama

Trenutno stanje na rijeci Savi u blizini Bijeljine ( E. Trako)

D. K./Fena

20.3.2018

Nove snježne padavine donijet će i nove probleme građanima BiH nastanjenim uz vodotoke.

Iako najnovije informacije Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) govore da se u gradovima u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka stanje polako normalizira, nakon otapanja snijega vjerovatno se mogu očekivati i nove poplave.

Proteklih dana velike količine padavina izazvale su poplave koje su ugrozile domaćinstva u brojnim gradovima u Krajini i na sjeveru Bosne. Među ugroženim gradovima naročito treba izdvojiti Bihać, Bosansku Krupu, Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Orašje, Bosansku Kostajnicu, Prijedor, Srbac...

E. Trako

Prema posljednjim podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, vodostaji su na većini rijeka u blagom opadanju.

Na osnovu mjerenja jutros u 7 sati, opada vodostaj Une u Bihaću (114 cm), Sane u Sanskom Mostu (285 cm), Miljacke na Ćumuriji u Sarajevu (111 cm), Bosne u Reljevu (241 cm) i u Zenici (226 cm). Jedina rijeka, prema ovom izvještaju, kojoj je vodostaj u porastu je Jala u Tuzli, čija je visina jutros iznosila 60 cm.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda i za sutra najavljuju oblačno vrijeme, u Bosni sa snijegom, a u Hercegovini s kišom i susnježicom. U večernjim satima, u većini područja, padavine bi trebale postepeno slabiti i prestati.

Očekivana visina novog snježnog pokrivača kretat će se od dva do 10, lokalno do 15, a na planinama od 15 do 25 cm.

Zbog izlijevanja Save kod Gašnice obustavljen saobraćaj za putnička vozila

Na magistralnom putu M-5 Bihać - Bosanski Petrovac - Ključ, kao i na širem području Mrkonjić Grada mjestimično ima ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu.

Zbog izlijevanja Save kod mjesta Gašnica, na magistralnom putu M-14.1 Bosanska Gradiška - Bosanska Dubica, saobraćaj je obustavljen za putnička vozila (u dužini 300 m), dok teretna vozila i autobusi saobraćaju usporeno.

Na ostalim putevima u BiH vozi se po pretežno mokrom kolovozu, a zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu, na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na brojnim dionicama povećana je opasnost od odrona a izdvajaju se putevi Sarajevo - Foča, Bihać - Bosanska Krupa, Konjic - Mostar, Jajce - Banja Luka, Bugojno - Novi Travnik, Rogatica - Višegrad i Turbe - Karanovac.

Na autoputu A-1, dionica Sarajevo zapad - Lepenica zbog aktivnog klizišta saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova na rekonstrukciji rasvjete u tunelu Jajce II (M-5), od 7.30 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.