MEMORANDUM

Centru za uklanjanje mina u BiH EUFOR će ustupiti snimke iz zraka

Fena

Fena

22.3.2018

Memorandum o razumijevanju između Snaga Evropske unije (EUFOR), NATO štaba u Sarajevu i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine kojim će Ministarstvu civilnih poslova biti ustupljeni snimci iz zraka, snimljeni nakon ratnih sukoba, a koji će biti korišteni za potrebe deminiranja, potpisan je danas u Sarajevu.

Memorandum su potpisali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, komandant EUFOR-a Anton Waldner i komandant NATO štaba u Sarajevu Robert Huston.

Snimke geografskih područja u BiH upotrebljavat će Centar za uklanjanje mina za realizaciju projekta "Državna procjena minski sumnjive površine u BiH 2018.-2019." koji finansira Evropska unija.

Ustupljeni snimci iz zraka načinjeni su poslije 1995. na lokacijama gdje su postavljena minska polja ili u područjima zagađenim minsko-eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata. Riječ je o gotovo 800 snimaka iz zraka koji prikazuju 48 lokacija u Bosni i Hercegovini.

Osmanović je rekao da će ustupanjem snimaka biti omogućen bolji uvid u situaciju na područjima kontaminiranim minsko-eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata.

Podsjetio je da je projektom "Državna procjena minski sumnjive površine u BiH 2018.-2019." predviđeno da bude izvršena procjena sumnjivih opasnih područja koja su kompatibilna s procesom "land release", uspostavljanje osnove za provedbu nove državne strategije protuminskog djelovanja i definiranje pokazatelja za izradu "land release" plana kao sastavnog dijela nove strategije protuminskog djelovanja.

General Huston je naglasio je da je NATO štab u Sarajevu, zajedno sa svojim kolegama iz EUFOR-a, zadovoljan što može pomoći partnerima u Bosni i Hercegovini, Ministarstvu civilnih poslova i Centru za ukljanjanje mina Bosne i Hercegovine, kako bi se postigao cilj da u Bosni i Hercegovini više nema mina.

I komandant EUFOR-a Anton Walder naglasio je opredijeljenost za pružanje podrške vlastima Bosne i Hercegovine pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

- EUFOR je zadovoljan što može učestvovati u projektu "Državna procjena minski sumnjive površine u BiH 2018.-2019." i na taj način pokazati sveobuhvatni odnos EU prema održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH na putu ka njenoj evropskoj budućnosti - rekao je Walder.

Trenutna veličina minski sumnjive opasne površine u BiH iznosi 1.061,32 km kvadratnih ili 2,2 posto ukupne površine BiH, a procjena je da je minama i kasetnom municijom ugroženo 129 gradova, odnosno općina.

U 2017. godini u Bosni i Hercegovini su registrirane četiri minske nesreće u kojima je stradalo sedam osoba, od čega tri smrtno, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.