BIH

Sutra posljednji rok za pregovore

A. Nu.

5.8.2018

Demobilisani borci do sutra su dali posljednji rok federalnim vlastima da sazovu sjednicu i usaglase borački zakon. Poručuju da, ako se to ne desi, idu u blokadu države. No, da su šanse male da se zahtjevima boraca udovolji i sjednica sazove do 13 sati u ponedjeljak, potvrdili su jučer Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, i Dženan Đonlagić, šef Kluba DF-a u ovom domu.

- Nemamo usaglašen tekst zakona o demobilisanim borcima i njihovim porodicama pred sobom, tako da se proceduralno ne može sazvati sjednica – kazao je Beganović.

I Đonlagić je pojasnio da je zakazivanje sjednice neizvodivo zbog proceduralne greške koju je napravio Jasenko Tufekčić (SDA), predsjednik Parlamentarne komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova oba doma.

Da je sva zbrka nastala zbog Tufekčića, tvrdi i Hamza Krkalić, predstavnik demobilisanih boraca.

- Postoje snimci na kojima se Tufekčić s nama grli i kaže da je tekst usaglašen na Komisiji. Prema informacijama do kojih smo došli, on je svoju izjavu „za dva dana“ promijenio po uputama iz centrale SDA nakon sjednice Glavnog odbora, pa je izjavio da su problem zaboravljeni branitelji i njihovi zahtjevi koji su naknadno stigli. To nije tačno. Zbog svega toga smo kontaktirali i kabinet Bakira Izetbegovića, od kojeg smo tražili odgovore – kazao je Krkalić, koji je još jednom Tufekčića pozvao da se sastanu u ponedjeljak prije nego što situacija izmakne kontroli.

Potvrdio je da borci, ako se Tufekčić ne pojavi, idu u proteste.

- Ako ne zakažu sjednicu, bojim se da će imati rat. A to, očito, neko i priželjkuje – kaže Krkalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.