POKUŠAJI

SDA pokušava pred izbore dovesti Erdoana

Radi se na tome da Erdoan posjeti Sarajevo

Srna

25.8.2018

Bakir Izetbegović pokušava prije izbora u BiH dovesti u posjetu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdoğan), piše "Glas Srpske", pozivajući se na izvore u vrhu SDA. 

Isti izvor navodi da bi to bila neka vrsta Erdoanove "uzvratne posjete" Izetbegoviću, jer je uoči izbora u Turskoj omogućio da u Sarajevu bude održana sjednica Skupštine Unije evropskih turskih demokrata.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović potvrdio je da se radi na tome da Erdoan posjeti Sarajevo, ali je napomenuo da još ne može sa sigurnošću reći da li će doći.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da sve to ne bi trebalo posmatrati kao Izetbegovićev revanšizam za najavljeni dolazak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Banju Luku 17. septembra.

Turska i Rusija imaju prešutni sporazum da je BiH njihova interesna zona, ali da im se interesi ne sukobljavaju - objasnio je Milivojević. 

On je istakao da stranke iz RS ne bi trebale biti zbog te eventualne posjete, jer od nje ne mogu pretrpjeti nikakvu štetu.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da u ovoj stranci nemaju ništa protiv Erdoanove posjete, već da ih zabrinjava "licemjerje Američke ambasade iz koje ne kritiziraju redovne posjete turskog predsjednika i njegovo miješanje u izbore, dok se na račun Republike Srpske čuju kritike zbog navodnog ruskog utjecaja''. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.