BIH

Odluka o Domu naroda tek u četvrtak?

Iako apelacija Borjane Krišto nije na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda, to ne znači da na prijedlog nekog sudije ne može biti uvrštena naknadno

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.11.2018

U Federaciji BiH nakon potvrđivanja rezultata općih izbora od 7. oktobra konstituirano je nekoliko kantonalnih skupština, ali nijedna ne može izvršiti izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH zato što Centralna izborna komisija (CIK) nije donijela odluku o tome na koji će način taj izbor biti vršen.

Premda je bilo najava da će CIK ove sedmice to učiniti, ipak je sve i dalje na čekanju, pa se tako odgađa i uspostava vlasti u BiH.  

Kako nezvanično saznaje „Avaz“, sjednica na kojoj bi se trebala naći tačka o popuni Doma naroda bit će održana u četvrtak, 29. novembra.

Istog dana kada se očekuje sjednica CIK-a, bit će održana plenarna sjednica Ustavnog suda BiH. Špekuliralo se da će se na dnevnom redu te sjednice naći i apelacija zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti odredbe iz Ustava FBiH koja predviđa izbor delegata u Dom naroda iz svih kantona i svih konstitutivnih naroda, ako su takvi izabrani u kantonalnim skupštinama.

Ali, na objavljenom dnevnom redu sjednice apelacije nema. To, međutim, ne mora značiti da o njoj Ustavni sud BiH neće raspravljati u naredni četvrtak, jer postoji mogućnost da na prijedlog nekog sudije ona bude uvrštena naknadno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.