SKANDAL

Mujanović pokušao zabraniti inspektorima da uđu na njegovu farmu i prebroje stoku

Veterinarski inspektori otišli jučer u objekte u Mujanovićevom vlasništvu, ali su morali pozvati policiju u pomoć

Policija i inspekcija jučer na Mujanovićevoj farmi: Neutemeljenim obrazloženjem onemogućavao rad inspektorima. S. Saletović

Piše: E. Trako

25.11.2018

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo jučer su, i to nakon što je “Avaz” objavio informaciju da je lažno prijavio broj stoke, pokušali ući na farmu Murisa Mujanovića i prebrojati stoku. Mujanović im je, međutim, pokušao zabraniti ulazak na farmu uz obrazloženje da inspekcija, iako je regularni radni dan, može doći da vrši nadzor tek prvog radnog dana poslije nedjelje i praznika.

Višemilionski poticaji

Inspektori su nakon toga, saznajemo, uputili poziv Policijskoj upravi Ilijaš da im omoguće ulazak na farmu i neometan rad. Mujanović je satima bjesnio, galamio, čak je inspektorima, koji su zbog sigurnosnih razloga bili primorani obavljati svoj posao u prisustvu policije, prijetio otkazima, govoreći im: “Ostat ćete bez posla!”

Reporteri našeg lista jučer su oko 17 sati zatekli policijski automobil i vozila inspektora na farmi u naselju Kadarići. Vildana Brdarić, portparol Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, potvrdila nam je da su inspektori bili primorani tražiti pomoć policije.

- U pokušaju da izvrše inspekcijski nadzor iz svoje nadležnosti na farmi Mujanovići u Ilijašu, kantonalni veterinarski inspektori danas (jučer, op. a.) u popodnevnim satima spriječeni su od vlasnika farme, uz obrazloženje da to mogu učiniti “prvog radnog dana”. Iz navedenog razloga, postupajući inspektori zatražili su asistenciju PU Ilijaš, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac – potvrdila je Brdarić.

Intervencija je trajala satima. A nakon višesatne drame, inspektorima je, ipak, dozvoljen ulazak na farmu, kao i vršenje kontrole iz njihove nadležnosti.

- S obzirom na to da je inspekcijski postupak u toku, u ovom momentu nismo u mogućnosti otkrivati više informacija - kazala je Brdarić.

“Avaz” je, inače, jučer objavio tekst o malverzacijama Mujanovića, omiljenog mesara Bakira Izetbegovića. U tekstu smo dokumentirali pokušaj prevare, odnosno lažnog prijavljivanja broja stoke, kako bi Mujanović ostvario višemilionske poticaje.

Lažna prijava

No, umjesto demantija, Mujanović se jučer oglasio na portalu bliskom njegovom prijatelju Izetbegoviću te iznio niz optužbi na račun “Dnevnog avaza”, nadležne institucije i uglednih poljoprivrednika. On je kazao da posjeduje farme, 600 grla krupne i 210 grla sitne stoke. Time je, ustvari, potvrdio da je prethodno lažno prijavio u Registar da posjeduje 8.910 grla krupne i 3.050 grla sitne stoke.

Prijedorskog logoraša nazvao gubitnikom i prevarantom

U nemogućnosti da opravda svoje laži, koje je pokušao podmetnuti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, i da putem prijavljivanja fiktivnih grla inkasira skoro dva miliona KM, Mujanović je izvrijeđao i Jusufa Arifagića, najvećeg proizvođača mlijeka i farmera u Republici Srpskoj. Tako je Mujanović Jusufa Arifagića, bivšeg logoraša zloglasnih logora Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje su stotine Bošnjaka maltretirane i ubijane, nazvao gubitnikom, propalicom i svjetskim prevarantom.

Mujanović: Prijetio inspektorima. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.