TUZLANSKI KANTON

Bijedić: Zašto ne bismo prvi put imali premijerku TK

Alisa Bijedić je odličan kandidat! Ima iskustvo i već je bila zamjenica premijera

Bijedić: Prva stepenica formiranje rukovodstva Skupštine

E. Sk.

5.1.2019

Pregovori Bloka 19, koji sačinjavaju SDP, SBB, DF, SBiH i Naša stranka, o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu bit će nastavljeni u utorak. Već u srijedu bit će sazvana sjednica Kolegija Skupštine TK, a u petak najvjerovatnije i nastavak prve konstituirajuće sjednice Skupštine TK.

- Prva stepenica je formiranje rukovodstva Skupštine TK. Iz reda hrvatskog naroda u rukovodstvo će Vedrana Petrović (SDP), jer Boris Krešić (DF) ide u Dom naroda FBiH. Iz reda srpskog naroda imamo Žarka Vujovića, koji je kandidat KO SDP-a, i Slađana Ilića, kojeg predlaže Gradski odbor SDP-a Tuzla. Ko će biti izabran, ostaje da vidimo - kaže u razgovoru za „Avaz“ Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a BiH.

Izbor bošnjačkog člana u rukovodstvu Skupštine TK bit će kompleksniji od izbora hrvatskog i srpskog člana. Bošnjački klub u Skupštini TK ima 29 članova, a neophodno je 15 glasova za izbor kandidata u skupštinsko rukovodstvo. Blok 19 ima 13 bošnjačkih poslanika i potrebna su još dva glasa.

- Moguće je da formiramo skupštinsko rukovodstvo bez bošnjačkog člana. Moguće je i da predsjednik Skupštine TK ne bude Bošnjak. Ako imamo mandatara iz reda bošnjačkog naroda, zašto predsjednik Skupštine TK ne bi bio Srbin ili Hrvat – kaže Bijedić.

O imenima potencijalnih kandidata za premijersku funkciju još ne želi otvoreno i konkretno govoriti. Ipak, na naše insistiranje kaže da su od trojice potencijalnih kandidata jedan iz oblasti privrede, drugi je bivši ministar, a treći univerzitetski profesor.

- Zašto mora biti premijer? Zašto ne bismo dobili premijerku – rekao je Bijedić, a na našu opasku misli li pritom na Alisu Bijedić, koja je svojevremeno bila ministrica finansija, odgovorio je:

- Ona je odličan kandidat! Ima iskustvo i već je bila zamjenica premijera. Moram priznati da je odličan kandidat, ali da s njom još nisam obavio razgovore – kaže Bijedić. 

Ja ću biti kandidat ako niko drugi ne bude želio

Bijedić je rekao da se ozbiljni kandidati za mandatara baš i ne utrkuju za tu funkciju zbog koalicije od 19 poslaničkih ruku. Avanturisti bi, govori on, prihvatili ponudu.

- Ja ću biti kandidat ako niko drugi ne bude želio i ako partija naredi. Međutim, svakako da ima boljih rješenja od mene, ali, ponavljam, ozbiljni kandidati neće baš da prihvate tako rizičan posao u trenucima kada imamo koaliciju od 19 poslanika - zaključuje Bijedić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.