ANALIZA

Prioritet SAD je približavanje BiH NATO-u

Najava aktivnosti ambasadora Nelsona

Piše: S. NUMANOVIĆ

10.1.2019

Jedan od ključnih prioriteta Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini je njeno približavanje NATO-u. To se vidi ne samo iz vrlo direktnog pisma državnog sekretara SAD Majkla Pompea (Michael) članovima Predsjedništva BiH nego i iz istrajnih američkih aktivnosti kako ovdje tako i na međunarodnoj sceni. 

Ponašanje Srbije 

Nije nikakva tajna da su SAD odavno zagovarale aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP). One su bile na čelu grupe država koja je lobirala i konačno izlobirala da se MAP pokrene. Sada pismom Pompeo krči put za njegovu formalnu aktivaciju.

- Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom - napisao je Pompeo.

Očito, upravo je ova poruka „poticaj“ predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ali i Beogradu. Prvi bi trebao „olabaviti“, dok se od našeg istočnog susjeda očito očekuje da ga u tome ohrabri. Srbija je nedavno imala najveće manevre sa NATO-om u oblasti pružanja pomoći unesrećenima u slučaju prirodnih katastrofa. 

Pompeo: Vrlo direktno pismo Predsjedništvu BiH

I ne samo to, NATO i Srbija imali su neuporedivo više zajedničkih aktivnosti nego što ih je Beograd ikad imao sa zvaničnom Moskvom. Pompeovo pismo stoga je, balkanskim jezikom kazano, i poruka nekima da ne budu veći katolici od Pape.

Sjevernoatlantski savez ponudom BiH da dostavi svoj prvi godišnji nacionalni program (ANP) 5. decembra prošle godine napravio je iskorak. BiH ga je dočekala spremno, te je nacrt tog dokumenta već bio urađen i u proceduri je u Vijeću ministara BiH. Njegovom usvajanju protive se politički predstavnici bh. Srba. No, nakon Pompeovog pisma, njima će biti teže. Tim više jer je u tom dokumentu navedeno da je BiH za SAD od strateškog značaja kada je regionalna stabilnost u pitanju.

Saglasje sa EU

Akcioni plan za članstvo ni u kojem slučaju ne znači ulazak u NATO. Od tog čina BiH je vrlo, vrlo daleko. Taj plan više pomaže BiH na njenom putu prema EU, jer su brojne reforme koje Alijansa traži iste one koje zahtijeva i EU.

Vojni analitičar Hamza Višća uz izjavi za „Dnevni avaz“ ocjenjuje da je Pompeovo pismo istovremeno i „pokušaj da se skrene pažnja s današnjih etničkih tenzija zbog prošlosti, na izazov budućnosti", ali i “najava aktivnosti sljedećeg ambasadora SAD u BiH". Dodaje da se njime skreće pažnja i na bitan dio aktivnosti novog ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona (Eric), koji bi uskoro trebao stupiti na dužnost. 

Komšić: Insistirat ćemo na euroatlantskom putu 

- Krajnje je vrijeme da BiH zauzmemo svoje mjesto u NATO porodici, jer alternativa nema - stav je Željka Komšića.

U saopćenju za javnost on ističe i da su se „BiH i njene institucije već ranije opredijelile i obavezale da nastave put ka euroatlantskim integracijama kroz relevantne zakone i strategije, i mi ćemo insistirati da se taj put nastavi“. Šefik Džaferović, pak, u svojoj je reakciji „pozdravio“ pismo državnog sekretara SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.