PORUKE

Kavazović osudio nasrtaje izraelskih vlasti na džamiju El-Aksa

S današnjeg sastanka u Rijasetu IZBiH. MINA

Fena

15.1.2019

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović na današnjem susretu s ambasadorom Palestine u BiH Rezek N. M. Namur (Rezeq N.M. Namoor) osudio je fizički napad sigurnosnih snaga Izraela na direktora kompleksa džamije El-Aksa Omara el-Kisvanija i blokadu džamije Kubbetu Sahra, koja je već nekoliko dana zatvorena za vjernike. 

O tim najnovijim nasrtajima izraelskih vlasti na džamiju El-Aksa i palestinske teritorije, naročito kroz izgradnju ilegalnih naselja na okupiranim područjima i namjeru rušenja drevnog jerusalemskog zida, upoznao ga je ambasador Palestine.

Skrenuta je pažnja na "do sada neviđenu praksu ograđivanja palestinskih naselja zidovima i izgradnju paralelnih puteva kojima se smiju kretati samo Izraelci, što je život Palestinaca učinilo skoro nemogućim".

Kavazović se interesirao za nastavak mirovnih pregovora te mu je ambasador rekao da Palestinci nemaju sagovornika niti nepristranog posrednika koji želi postići pravedan mir. Palestinci se, kako je naveo, pozivaju na međunarodno pravo i žele da se primjenjuju odluke UN-a, dok druga strana vjeruje samo u argument sile i ničim nije pokazala spremnost da prihvati rješenje o dvije nezavisne države koje žive u miru.

Reisu-l-ulema poručio je da većina građana u svijetu, pa tako i Islamska zajednica u BiH imaju razumijevanje za patnju palestinskog naroda, da podržavaju njegovo nastojanje da se postigne pravedan mir i sloboda i da se Jerusalem sačuva kao glavni grad države Palestine otvoren za sve konfesije, prenosi MINA.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.