SNIJEG PRAVI PROBLEME Putevi prohodni, ali su štete ogromne

U Kladnju i dalje na snazi stanje prirodne nepogode

Najteža situacija u mjesnim zajednicama Tuholj i Brateljević

E.Sk
25.01.2019 10:35

Kladanj: Saobraćaj se odvija otežano

Foto: E. S.

Na području općine Kladanj još je na snazi stanje prirodne nepogode uzrokovano enormnim snježnim padavinama od početka januara ove godine. Ipak, u poređenju sa prvih 10-ak dana nove 2019. godine trenutno stanje je mnogo bolje od tadašnjeg.  

- Putevi prema svim mjesnim zajednicama su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano. Najteža situacija je i dalje u mjesnim zajednicama Tuholj i Brateljevići, gdje snježni nanonosi dosežu visionu od 50 do 70 centimetara. U drugim naseljima je visina snježnog pokrivača niža, a samim tim i svakodnevni život lakši za naše građane – kaže Ziad Vejzović, predsjednik Štaba civilne zaštite Kladanj.

Štete na privatnim stambenim, poslovnim i infrastrukturnim objektima se zbrajaju, a preliminarni podaci govore da je riječ o ogromnim iznosima.

- Podnose se zahtjevi za nadoknadu štete. Imamo da je krov na jednoj proizvodnoj hali u naselju Starić propao, imamo oštećene saobraćajnice i stambene objekte. Komisija će procijeniti štetu i sabrati iznose. U ovom trenutku nedostaje nam novčanih sredstava za nabavku posipnog materijala. Uputili smo dopise Kantonalnoj civilnoj zaštiti i čekamo njihovu odluku – kaže Vejzović.  

U ostalim jednicama lokalne samouprave na području Tuzlanskog kantona situacija sa snježnim padavinama nije toliko alarmantna kao na području Kladnja. No, saobraćaj se odvija otežano.

NA VRH