ZENICA

U protekla 24 sata evakuirano 14 osoba

Na terenu angažirano više od 20 radnih mašina

D. Jurišić

D. PAŠALIĆ

4.2.2019

Štab civilne zaštite Zenice održao je danas sjednicu na kojoj je razmatrana situacija nakon proglašenja stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta.  

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, u funkciji komandanta Štaba civilne zaštite, ponovio je kako je Grad stavio na raspolaganje sve svoje resurse.

- Mislim da radovi na sanaciji šteta od polava i klizišta iz 2014. godine nisu urađeni kako je trebalo, o čemu svjedoči i činjenica da su nam se problemi javili upravo na tim lokacijama. Tražit ćemo odgovornost nadležnih za propust u Tetovu, gdje je, zbog velikih nanosa, bio začepljen kanal u vlasništvu kompanije "Arcelor Mittal" Zenica, što je za posljedicu imalo plavljenje većeg broja domaćinstava - rekao je Kasumović.

Midhat Serdarević, pomoćnik gradonačelnika za civilnu zaštitu, informirao je prisutne o urađenom u prethodna 24 sata od početka prirodne nesreće.

- Samostalna služba za spašavanje imala je veći broj intervencija i tom prilikom iz ugroženih područja evakuirano je 14 osoba - rekao je Serdarević. 

Od proglašenja stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na teritoriju Zenice, na terenu je angažirano više od 20 radnih mašina, desetak kamiona, dva čamca i veći broj manje mehanizacije.

Članovi Štaba civilne zaštite Zenice zatražili su da se vrše profesionalne kontrole rada angažiranih mašina i da se izvještaji sa terena redovno dostavljaju nadležnim službama. 

Građane ugroženih područja su još jednom pozivali da se za pomoć obrate Službi civilne zaštite Zenice na telefon broj 032 447-731.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.