SARAJEVO Uvjerljivom većinom glasova federalnih poslanika

Usvojene odluke potrebne za Blok 7

M. R. S.
07.03.2019 14:42

Bez glasova protiv i sa šest suzdržanih, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas su donijeli odluke potrebne za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Suzdržani su bili poslanici Naše stranke.

Između ostalog, odobrili su garanciju FBiH za kreditno zaduženje "Elektroprivrede BiH" kod Izvozno-uvozne banke Kine.

Nije bilo rasprave, a poslanicima se prije glasanja obratio i predstavnik Vijeća za državnu pomoć BiH Aleksandar Ristić, ponovivši da je Vijeće utvrdilo da u garanciji nema elemenata državne pomoći. To u prijevodu znači - zeleno svjetlo.

Osvrćući se na pisma Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), koji je tražio da se ne odobri ova garancija, Rustić je istakao da se kršenje ugovora sa EZ može utvrditi samo u postupku pred Ministarskim vijećem Energetske zajednice i da Sekretarijat nema nadležnost da utvrđuje kršenje ugovora. Dodao je i da je Sekretarijat EZ u pismima navodio da je u pitanju državna pomoć, ali nije navodio da je riječ o zabranjenoj državnoj pomoći.

- Sarađujemo sa Sekretarijatom EZ. Ako i prihvatimo stav da se radi o državnoj pomoći, ništa se ne mijenja, ostaju isti uvjeti iz garancije, isti iznos, samo se uvode kozmetičke promjene, pravno, da ima elemenatara državne pomoći, ali dozvoljene - pojasnio je Ristić.

Tagovi

Blok 7 Tuzla

Komentari

NA VRH