INTERVJU

Petrović: Vučić je izgubio Kosovo!

Priština ne namjerava popustiti, a Vučić priča da bi bio sretan ako bi dobio makar nešto od ništa

Petrović: Zapadne svjetske sile hoće da kosovski problem, ako je moguće, zatvore do ljeta

Senka KURT

9.3.2019

Rješenje pitanja Kosova bit će početak kraja Vučićeve vlasti, kaže u intervjuu za “Avaz” Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik beogradskog opozicionog “Danasa”, jedan od najvećih i najglasnijih kritičara vladajućeg srbijanskog režima. 

 Srpska platforma

 Usvajanje prištinske Platforme Vučićeva vlast nazvala je “krajem dijaloga” i “zabijanjem posljednjeg eksera u kovčeg dijaloga”. Kao da ih je ta odluka Prištine iznenadila ili…

- Vučić ne bi ni vodio dijalog sa Prištinom da ne mora, odnosno da ga na to ne primoravaju svjetske sile. Njegovo biračko tijelo je nacionalno i zato mora bildati svoju poziciju izjavama da hrabro prkosi zlim silama, koje su se ustremile na njega. Tako da je on, zapravo, sretan što Priština neće više dijalog, ali nije sretan što hoće isključivo priznanje.

No, pregovori o Kosovu za sada su više pijačno cjenkanje, uz javna prepucavanja, iz kojih jedino znamo da Priština ne namjerava da popusti, dok se Vučić nalazi u fazi u kojoj priča da bi bio sretan ako bi dobio makar nešto od ništa. A nešto od ništa uvijek je bolje od ništa od ništa. Vučić će, dakle, umjesto ništa od ništa, tražiti nešto od ništa. To nešto će, vjerovatno, biti sjever Kosova po modelu Brčko distrikta.

Ž5 = Srbijanske vlasti navode da je jedini mogući ishod prištinske Platforme priznanje neovisnosti Kosova. Prema Vašem mišljenju, je li to, zapravo, “gotova stvar”, je li Kosovo (već) izgubljeno?

- Srpska platforma u ovom trenutku je: “Nikad nećemo priznati da ćemo priznati Kosovo”, a kad ga jednog dana priznaju, bit će: “Nikad nećemo priznati da smo priznali Kosovo.” Vučić i ekipa dobro znaju da se Kosovo ili čuva cijelo ili gubi cijelo. Tu ne postoji ono “malo nevin”, odnosno “malo smo izgubili Kosovo” ili “malo smo priznali Kosovo”.

 Velika pobjeda

 No, činjenica je da je Vučić za italijansku agenciju Ansa izjavio da kompromis sa Prištinom ne bi predstavljao poraz nego pobjedu za budućnost Srbije.

- Vučiću je kompromis samo ono što će moći da brani pred svojim biračima. Zahvaljujući svojim medijima, to, zapravo, znači da bi mogao da brani sve. Njegovo biračko tijelo povjerovat će da je Vučić pobjednik čak i kad je gubitnik. Tako da oni sad pokušavaju da se iskobeljaju iz okolnosti da zapadne svjetske sile hoće da kosovski problem, ako je moguće, zatvore do ljeta, ali tako da Srbija i Kosovo jedni druge međusobno priznaju.

Vučić je, došavši na vlast, pokazao da želi da riješi Kosovo pa je brže-bolje natjerao Dačića da potpiše Briselski sporazum, čime su Srbe na Kosovu ubacili u kosovski pravni sistem. Ni to ne žele da priznaju, već preko svoje propagande optužuju prethodne vlasti, mada je stvar potpuno jasna, Zapad od Vučića očekuje da riješi problem Kosova i zato žmiri na to što on u Srbiji guši medije, opoziciju, radi šta hoće. Vučić se, s druge strane, plaši da ne izgubi to povjerenje, jer ih zamajava šest godina, koliko je na vlasti, pa će sporazum s Kosovom prikazati kao veliku pobjedu svoje politike.

 Vučić je, kako i sam kaže, ljut i povrijeđen zbog šutnje visokih zvaničnika EU. Kaže, šuti Mogerini, niko ne reagira na Platformu Kosova. Može li to narušiti njegove dobre odnose s Briselom?

- Tadić je izgubio vlast zbog svog čvrstog stava oko Kosova. Mislim da će rješenje Kosova, kao mitska tema Srba, biti početak kraja Vučićeve vlasti, jer Kosovo nikako ne može da se riješi tako što će Srbi biti zadovoljni. A u Srbiji se teško oprašta “izdaja”.

Mogli bi napraviti veći belaj nego što jeste

 Postoji li strategija, generalno u regionu, za buduća, moguća dešavanja... pri tome ne mislim samo na izlazak Kosova iz Srbije, već na moguće otvorenje granica Kosova i Albanije, stvaranje nove jednonacionalne države na Balkanu? Nije li to opasnost za sva buduća dešavanja u regionu?

- Svako mijenjanje granica predstavlja najavu za igre bez granica tako da je jasno kako će ma kakvo kosovsko rešenje biti prilika da Srbija ponovo zaigra na pripajanje Republike Srpske kao neku vrstu kompenzacije. Međunarodna zajednica tako bi mogla da napravi veći belaj nego što jeste. Kao što je uvijek i pravila belaj u našoj bližoj prošlosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.