INVESTICIJE Cilj unapređenje zdravstvenih usluga

Razvojna banka Vijeća Evrope odobrila 11 miliona eura kredita za šest psihijatrijskih klinika u BiH

Bit će iskorišten za ulaganja u psihijatrijsku zdravstvenu zaštitu

Fena
15.03.2019 17:39

Cilj poboljšati usluge pacijentima

Foto: Ilustracija

Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) odobrila je kredit od 11 miliona eura vladi Bosne i Hercegovine u cilju finansijskih ulaganja u zaštitu mentalnog zdravlja, saopćeno je u petak iz CEB-a. 

Tokom proteklih nekoliko godina, Bosna i Hercrgovina uložila je značajna sredstva u zdravstveni sektor, usmjeravajući se na unaprijeđenje medicinskih ustanova i opreme za liječenje u segmentu primarne zdrtavstvene zaštite, navodi se u saopćenju.  

Kredit od 11 miliona eura bit će iskorišten za ulaganja u psihijatrijsku zdravstvenu zaštitu. Kokretnije, njime će se finansirati izgradnja i modernizacija šest psihijatrijskih klinika smještenih u Banja Luci, Modriči, Sokocu, Višegradu, Sarajevu i Mostaru. Cilj je poboljšati funkcionalnost zgrada, s posebnim akcentom na energetsku efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije gdje god je to moguće.  

Ukupno, time će se unaprijediti zdravstvene ustanove u skladu sa standardima Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije. Također će poboljšati okruženje za pacijente i radni uslovi za osoblje. Očekuje se da će kredit CEB doprinijeti ne samo medicinskom osoblju i oko 900 osoba koji su rezidentni pacijenti u klinikama, nego također i hiljadama osoba koje koriste te ustanove na vankliničkoj osnovi svake godine. 

To nije prvi kredit CEB dodijeljen Bosni i Hercegovini za ulagnja u zdravstveni sektor. 

U posljednje dvije godine, dva odobrena projekta bila su usmjerena na izgradnju centara primarne zdravstvene zaštite i moderniziranje postojećih u cilju jačanja održivosti sistema zdravstvene zaštite, saopćeno je iz CEB-a.

Komentari

NA VRH