POLITIKA

Zakonski nema žurbe za formiranje vlasti

Politika je najprofitabilnije zanimanje i kad se ne radi

Bez rokova za formiranje vlasti. Arhiv

Lj. Skokić

24.4.2019

Belgija je zemlja koja je najduže vremena bila bez vlade nakon izbora i drži apsolutni rekord, a u utrku s Belgijancima rado ulaze i bh. političari.

- Smiješna su poređenja naših političara s Belgijom. Oni imaju uređen sistem, za razliku od BiH. Naša vlada, odnosno Vijeće ministara u tehničkom mandatu ima ograničene ovlasti. Dakle, ne mogu se donijeti sve odluke, samim tim, zemlja je u blokadi - smatra član Koalicije za fer i poštene izbore "Pod Lupom" Vehid Šehić.

U izjavi za portal Avaza Šehić je naglasio da izabrani predstavnici ni zakonski ne moraju žuriti u vlast.

- Ni Izborni zakon, kao ni Ustav Bosne i Hercegovine ne poznaju rokove za formiranje izvršene vlasti. Jasno je da će se politička uvjetovanja oko formiranja vlasti nastaviti i u narednom periodu, jer u aktuelnom sazivu Vijeća ministara, za razliku od SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, imaju svoje predstavnike, pa im se, sudeći prema izjavama, i ne žuri. I nije to ništa novo - dodao je Šahić.

Iza svega, smatra, stoji nepostojanje mehanizama odgovornosti za to što se vlast nije formirala u razumnom roku.

- Za njihovo usvajanje i sprečavanje zloupotreba nema volje. Politika je najprofitabilnije zanimanje i kad se ne radi. Onda je logičan zaključak da oni stvarno ništa ne treba da mijenjaju, jer vladati na ovakav način, kako je to u BiH, privilegija je u smislu da ne radite ništa. Ako uzmemo Predstavnički dom i Dom naroda Državnog parlamenta, vidjet ćemo da su održane jedna ili dvije sjednice, da je prošlo pet-šest mjeseci od formiranja vlasti, da dobivaju jako velike iznose za rad koji nisu obavili - kazao je Šehić.

Zaključuje da politička neodgovornost najveću štetu pravi građanima i državi BiH.

Podsjećamo, politički lideri koji su osvojili većinu na posljednjim izborima usaglasili su principe za formiranje vlasti i načelno dogovorili raspodjelu resora u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, ali najviši izvršni organ u državi i gotovo sedam mjeseci nakon izbora radi u tehničkom mandatu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.