PROJEKTI

EU osigurala 11 vozila za unapređenje rada civilne zaštite u BiH

Fena

24.4.2019

U okviru projekta Evropske unije za podršku i unapređenje rada sistema civilne zaštite jučer je nadležnim upravama civilne zaštite u Bosni i Hercegovini uručeno 11 novih terenskih vozila, u vrijednosti više od 250.000 eura. 

Nabavka novih vozila omogućena je u okviru projekta "Kupovina nove opreme za unapređenje rada sistema civilne zaštite u Bosni i Hercegovini“. Pet vozila je uručeno Federalnoj upravi civilne zaštite, dok je šest vozila uručeno Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske.

Timovi za zaštitu i spašavanje većinu vremena provode na terenu, u teškim uvjetima i na neprikladnom terenu. Nova vozila će unaprijediti mobilnost i rad timova za civilnu zaštitu u Bosni i Hercegovini, a koristit će se za prijevoz radnika uprava za civilnu zaštitu, opreme, spasilačkih pasa, kao i za druge terenske aktivnosti – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

U saopćenju se navodi da civilna zaštita pruža pomoć građanima u slučajevima elementarnih nepogoda i drugih nesreća, pa je stoga neophodno da ima odgovarajuću i specijaliziranu opremu.

S tim ciljem, Evropska unija je izdvojila milion eura za nabavku nove opreme, uključujući vozila koja su uručena jučer, koja će upravama civilne zaštite u Bosni i Hercegovini biti dostavljena do kraja ove godine, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.