SVEČANOSTI Nakon osam dana završen festival komedije

"Mostarska liska": Najbolja predstava "Zašto je poludeo gospodin R?", nagrada "Avazov zmaj" za "Ime"

Najbolji reditelj Bobo Jelčić, "Velike liske" Tatjani Šojić i Borisu Isakoviću

M. Sm.

Nakon osam festivalskih dana, ovogodišnji Festival komedije "Mostarska liska“ dobio je svoj epilog svečanom dodjelom nagrada večeras u Narodnom pozorištu Mostar, koje je i domaćin ove tradicionalne manifestacije.

Na svečanosti zatvaranja 16. izdanja Festivala, čiji je moto glasio "Drugačiji život je moguć“, prema odluci stručnog žirija u sastavu Senad Bašić, kao predsjednik, te Pjer Žalica i Erol Kadić, dodijeljene su nagrade "Velika liska".

Najbolja predstava u cjelini koja je ponijela titulu "Velika liska - Grand Prix" Festivala je "Zašto je poludeo gospodin R?“, koju je u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd režirao Mostarac Bobo Jelčić.

Upravo je Jelčić za rad na ovom komadu nagrađen plaketom "Ahmet Obradović“, odnosno "Velikom liskom“ za najbolju režiju.

Najbolja glumica Festivala je Tatjana Šojić za ulogu u predstavi "Ime“ Pozorišta mladih Sarajevo i u režiji Admira Glamočaka. "Velika liska“ za najboljeg glumca pripala je Borisu Isakoviću za ulogu gospodina R, u komadu "Zašto je poludeo gospodin R?".

Stručni žiri dodijelio je i specijalnu nagradu, i to za ostvarenje "Naši dani“ u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke, a u režiji Juga Radivojevića.

Na svečanoj završnici dodijeljena je i nagrada „Dnevnog avaza“, najtiražnijeg dnevnog lista u BiH. Ove godine, nagrada "Avazov zmaj“ pripala je ostvarenju "Ime“ Pozorišta mladih Sarajevo.

- "Ime" je sjajna predstava s porukom koja sve nas motivira na promišljanje. Sjajna partnerska igra, uokvirena odličnom režijom Admira Glamočaka, našla je prečicu do srca i razuma i publike i kritike. I reakcija publike nakon izvođenja u Narodnom pozorištu Mostar dokaz je da je "Ime“ dalo veliki doprinos ovogodišnjem izuzetno dobrom izdanju "Mostarske liske" - kazala je urednica Kulture u "Avazu“ Larisa Sarajlić-Ramović, koja je uručila nagradu.

Žiri medija

Žiri medija, u čijem su radu učestvovale novinarke "Avaza", FTV-a i Fene, Meliha Smajkić, Rosanda Zovko i Cvita Kusić, jednoglasno je odlučio da najboljom predstavom proglasi „Zašto je poludeo gospodin R?“.

U čast nagrađenih, nakon dodjele nagrada, priređen je koncert kantautora Damira Imamovića.

Ukus publike

Prema ukusu festivalske publike, „Velika liska“ za najbolju predstavu pripala je ostvarenju „Narodni poslanik“, nastala u koprodukciji "Oxygen Productiona" i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo. U žiriju publike bile su Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Edna Voloder.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na