U POSJETI

Obrok koji život znači

Većina korisnika prognanici iz Podrinja, žive u izbjegličkim, takozvanim holandskim kućama

Korisnici zahvalni onima koji pomažu rad kuhinje

F. SINANOVIĆ

3.5.2019

Kalesijski „Merhamet“, u saradnji s Regionalnim odborom „Merhameta“ Tuzla, svakodnevno osigurava 100 obroka za socijalno ugrožene stanovnike na području Kalesije.

Obroci se pripremaju u Narodnoj kuhinji „Imaret“ u Tuzli, dovoze se u Kalesiju i dijele na tri punkta: u Memićima, Jeginovom Lugu i Gornjim Raincima, gdje su sagrađene kuće za stradalnike od poplava i klizišta iz maja 2014. godine. U Memićima ima 15 porodica, sa 34 člana koji su korisnici Narodne kuhinje.

Obrok za vikend

- Zadovoljni smo hranom. Svakog petka, uoči vikenda, daju nam veće količine hljeba, tjestenine i druge suhomesnate proizvode da imamo za vikend - priča nam Hatidža Hajdarević, koja je korisnica kuhinje, ali radi i kao servirka.

Prilikom naše posjete na jelovniku su imali grah i meso. Jedna od korisnica je i nana Devleta Čirak. Zahvalna je svima koji pomažu, koji im omogućavaju da dobiju obroke koji im život znače. Devleta je prognanica iz Grbavaca kod Zvornika. I većina ostalih korisnika usluga Narodne kuhinje u Memićima su prognanici iz Podrinja. Žive u izbjegličkim, takozvanim holandskim kućama. Povremeno dobiju i pakete.

Tokom ramazana, postačima korisnicima Narodne kuhinje osigurat će i iftare

Od Muhameda Berbića, sekretara kalesijskog „Merhameta“, saznajemo da je u 2018. godini u Kalesiju dopremljeno i distribuirano 23.956 toplih obroka. „Merhamet“ pokriva troškove nabavke namirnica, pripreme, prijevoza i podjele hrane. Osim toplih, tokom vikenda i u danima praznika korisnicima dijele i suhe obroke.

Također, „Merhamet“ sarađuje s Udruženjem „Osmijeh nade“ iz Kalesije, koje se brine o više od 80 djece i mladih s posebnim potrebama. Za sve učesnike njihovih radionica i skupova, koji se više puta sedmično održavaju u njihovim prostorijama u Kalesiji, osiguraju tople obroke.

Mjesečni paketi

- Za deset porodica s područja Kalesije isporučuju se redovno mjesečni paketi sa životnim namirnicama, a prema potrebi djeluje se interventno podrškom najugroženijim porodicama. Tokom ramazana, postačima korisnicima Narodne kuhinje osigurat ćemo i iftare. Organizirat ćemo i iftare u povratničkim naseljima. Nastojimo da obroci koje pripremamo za iftar budu maksimalno kvalitetni i potpuni, s predjelom, glavnim jelom, desertom, osvježenjem i kafom - kazao nam je Berbić.

Kurbansko meso

Iz „Merhameta“ su zahvalni građanima Kalesije koji se redovno odazivaju na prikupljanje kurbanskog mesa za potrebe Narodne kuhinje. Kalesija je po prikupljenim količinama mesa među vodećim općinama u BiH. U novembru prošle godine realizirana je akcija „Učenici pomažu Narodnu kuhinju“ u školama „Tojšići”, „Kalesija” i „Rainci“, tokom koje su prikupljene znatne količine hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.