REAKCIJE

NB: Zatražit ćemo reviziju poštovanja aneksa o ravnoteži vojnih snaga u regionu

Senad Šepić. Arhiv

Fena

12.5.2019

Nezavisni blok smatra da je današnje obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na obilježavanju Dana Vojske RS direktni napad na mir i stabilnost i da predstavlja sigurnosnu prijetnju za BiH i region.

- Za one koji ne razumiju zašto je važno da se ne dozvoli ulazak u vlast Dodikovog SNSD-a u Vijeće ministara BiH dok se ne preda Godišnji nacionalni plan za NATO i dok predstavnici iz entiteta RS ne prihvate poštovanje Zakona o odbrani BiH i zašto je Bosni i Hercegovini neophodno sposobnije probosansko vodstvo i politika koja će znati i moći okupiti značajne prijatelje u svijetu koji će zaustaviti ovakve političare i napade na mir i stabilnost u zemlji i regionu, ovo je jasan znak i odgovor - rekao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Zato bi, smatra on, pristajanje SDA ili bilo koje probosanske stranke na podršku izbora novog predsjedavajućeg Vijeća ministara iz Dodikovog SNSD-a bila velika nacionalna izdaja ove zemlje.

- Siguran sam da postoje snage koje to razumiju i koje će takve pokušaje moći spriječiti. Nikakve argumentacije niti sitne međustranačke trgovine ne smiju i neće proći u ovom slučaju – istakao je Šepić.

Nezavisni blok će zatražiti u Parlamentu BiH da se izvrši revizija i analiza poštovanja aneksa o ravnoteži vojnih snaga u zemljama regiona (BiH, Srbija, Hrvatska), koja je i Dejtonska obaveza.

- Niko nema pravo bez saglasnosti drugih povećavati vojne snage u regiji i siguran sam da će nas naši partneri iz SAD i EU podržati u ovim zahtjevima. Ova priča o ratu i dizanje tenzija u BiH i regionu mora se prekinuti i mora imati jasan i institucionalan odgovor s patriotske strane u BiH i naših prijatelja širom svijeta - smatra Šepić, saopćeno je iz Pres-službe Nezavisnog bloka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.