MODRIČA

Pacijenti proizvode hranu

Osim što imaju domaću hranu, radom u poljoprivredi se socijaliziraju, razmjenjuju iskustva, druže se, bolje se adaptiraju, imaju bolji san...

Pedesetak pacijenata obuhvaćeno radnom terapijom

S. JEREMIĆ

25.5.2019

Od 285 pacijenta Specijalne bolnice za hroničnu psihijatriju Modriča, pedesetak ih je obuhvaćeno radno-okupacionom terapijom. Na njihovom zemljištu u toku je sadnja povrća. Zahvaljujući zajedničkom radu osoblja i pacijenata, u bolnici će imati kvalitetne domaće proizvode. Osim toga, kroz ovaj vid aktivnosti, uključivanjem pacijenata u rad u poljoprivredi, oni ostvaruju interakciju s okolinom i osjećaj korisnosti i produktivnosti.

Značajna uloga

Prema riječima Ruže Lukić, rukovodioca radne terapije, pacijenti učestvuju u poljoprivrednim radovima i u okviru rehabilitacione kuće u naselju Donji Kladari, odvojene organizacione cjeline ove zdravstvene ustanove.

- Radna terapija značajnu ulogu predstavlja u mentalnom zdravlju. Dvanaest pacijenata radi u plasteniku. Imamo 800 sadnica paprike, paradajza, patlidžana i krastavaca. Koriste ih u svježem stanju, ali se priprema i zimnica. Višak se plasira u matičnu kuću Garevac – kaže Lukić.

Kako objašnjava, ne bave se samo poljoprivredom nego i uzgojem životinja, prvenstveno peradarstvom. Imaju i oko 70 koka nosilja i prinos od 900 jaja mjesečno.

Uzgoj pilića

- U prošloj sezoni imali smo 200 pilića koje smo othranili i meso plasirali u matičnu kuću u Garevcu, a dio smo zadržali za naše potrebe – kaže Lukić.

Kako objašnjava, radna terapija pacijentima znači mnogo.

- Njihove aktivnosti u baštovanstvu, stočarstvu ili kulinarstvu znače bolju socijalizaciju, razmjenu iskustava, veće druženje, bolju adaptaciju na bolničke uvjete, privikavanje. Na kraju radnog dana imaju bolji san. Odlično se osjećaju na kraju radnog dana. Osjećaju se zadovoljno, analiziraju ko je šta uradio i planiraju šta će raditi narednog dana. Ovaj rad i ovaj smještaj u Kladarima je kao jedna seoska porodica. Tako se ponašaju. Ovo je njima jedna vrsta života kakav su nekad živjeli. Na taj način vraćamo ih u nekakvu normalu, da su bitni, da je njihov rad koristan – kaže Lukić.

Stepenica do izlaska iz bolnice

Gordana Spasojević, socijalna radnica u bolnici, naglašava da je kuća u Donjim Kladarima za pacijente stepenica do izlaska iz bolnice. - Trudimo se da to bude tako, ali ima i izuzetaka. Pacijenti su ovdje zaposleni i ovdje se pokušava zdravi dio njihove ličnosti sačuvati. Ti radovi za pacijente su izuzetno važni. Sve je kao u pravom domaćinstvu - rekla je Spasojević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.